Роботизирана подводница достигна най-дълбокото място на света

Роботизираната подводница "Нерей" е достигнала най-дълбокото място в Тихия океан, предаде Би Би Си.На такава екстремна дълбочина досега са се потапяли само два съда. През януари 1960 г. швейцарският учен Жак Пикар и американският офицер от ВВС Дон Уолш си направиха първото и единствено пилотирано пътешествие в океанските дълбини. То е продължило 9 часа и е било извършено с швейцарския батискаф "Триест". Двамата мъже са прекарали само 20 минути на дъното на океана и са измерили, че се намират на дълбочина 10 916 м. Друга пилотирана подводница не е повторила потапянето.
35 години по-късно управляваният от разстояние японски батискаф "Кайко" е поставил рекорд за безпилотно дълбоководно изследване, като се потопил на 10 911 м.
Потапянето на дълбочина 10 902 м е станало на 31 май в падината Чалънджър, най-дълбокото място на Марианската падина в западната част на Тихия океан. Успешният опит прави "Нерей" най-дълбоко потопилият се действащ съд и първата подводница, която изследва Марианската падина от 1998 г. Безпилотната подводница се управлява от разстояние от борда на кораба "Кило Моана" на повърхността чрез тънък кабел от оптично влакно. Роботът може да се превключва и в режим на автономно плаване.
С робот като "Нерей" може да се изследва всяко кътче в океана, казва Анди Боуън от Океанографския институт "Уудс Хоул", един от дизайнерите на "Нерей". Падината Чалънджър е най-дълбоката известна част на океана и е част от Марианската падина в Западния Пасифик. Дълбочината й от 11 000 м е с над 2 км по-голяма от височината на връх Еверест. Най-голямата дълбочина, на която сега могат да се потапят подводниците, е 6500 м. Това дава на учените достъп до 95% от морското дъно, като сега благодарение на "Нерей" достъпът ще бъде пълен.


Станете почитател на Класа