В Китай откриха най-старата керамика на света

Парчета от керамични съдове, намерени в пещерата Юйчанян в китайската провинция Хунан, са най-старите, известни на науката, съобщиха Асошиейтед прес и Би Би Си, цитирани от БТА. Находките датират отпреди 17 500 до 18 300 години. Авторите на изследването са обявили, че датирането с помощта на костни сегменти и въглени е по-точно от обичайното, защото за целта са използвани повече от 40 мостри.
В пещерата Юйчанян през 2005 г. беше намерен и най-старият ориз в света. Тя се смята за важен елемент от историята на развитието на пещерните хора към фермери в басейна на река Янцзъ. Досегашният рекорд за най-стар известен пример на керамика се държеше от находка, намерена в Япония. Възрастта й е между 16 000 и 17 000 години. В Чехия пък са били открити много по-стари керамични фигурки - на 35 000 години, напомня Патрик Макгавърн пред Асошиейтед прес. В китайската пещера обаче става въпрос за керамични съдове. Керамиката е един от първите материали, правени от хората. Проследяването на произхода и развитието й дава представа за развитието на културата. Първоначално тя е служела за изработка на съдове за готвене и съхраняване на храни. По-късно става и символ на социален статут, както и произведение на изкуството.
Най-новите разкопки в Юйчанян са направени от екип, ръководен от Елизабета Боарето от археологическия център "Кимел" към института "Вайцман" в Израел. Археолозите смятат, че са разработили по-точен начин за разгадаване на историята на човешката дейност, запазена в слоевете седимент. Движението на хората в пещерите затруднява археологическите изследвания, обяснява Дейвид Коен от Бостънския университет пред Би Би Си. Върху едно огнище се прави друго и т.н. Пепелта се натрупва. В същото време хората, които разкопават, разравят огнищата. Слоевете често са разбъркани. Датирането по въглените от огнищата или костите от храната е сравнително лесно. Поради неясните слоеве обаче невинаги е лесно те да бъдат свързани с околната керамика. Обикновено археолозите разкопават квадрати със страни около 5 м. Вместо това израелският екип е работил на малки участъци от 25 см. Така е установено равномерно разпределение на мострите с възраст от 14 000 до 21 000 години. Един от керамичните фрагменти е датиран на около 18 000 години и отбелязва рекорда за най-стара керамика.

Станете почитател на Класа