В САЩ ще правят енциклопедия на живота

Учени са отправили призив към хората по целия свят да им помогнат в осъществяването на проекта „Енциклопедия на живота“, предаде Ройтерс.
Тя ще представлява огромна интернет библиотека, в която ще бъде събрана информация за живота на Земята. От нея хората ще могат да научават най-различни неща - от влиянието на климатичните промени върху дивата природа до вредителите по земеделските култури. Проектът е базиран в института „Смитсониън“ във Вашингтон. Джеймс Едуардс, ръководител на проекта, който трябва да бъде осъществен в рамките на 10 години, се надява, че милиони хора по света ще помогнат на изследователите в трудното начинание. Едуардс обяснява, че много научни организации вече работят по събирането на едно място на хиляди компютърни бази данни за животните и растенията на планетата. По подобен начин са организирани глобалните системи за наблюдение на климата и земетресенията. Хора от редица страни вече регистрират наблюденията си в интернет - от информация за редки птици в Канада до датите, на които започва пролетният цъфтеж на цветята в Австралия.
Едуардс допълва, че от енциклопедията на живота ще има редица ползи. Ученият дава интересен пример как информация от интернет библиотеката може да помогне за предотвратяването на инциденти със самолети, при които птици попадат в двигателите. Това може да стане чрез изследването на ДНК проби, от които специалистите ще научат подробности по кое време и на каква височина летят мигриращите птици.

Станете почитател на Класа