Откриха причината за наркозависимостта

Вещество, изработвано от човешкия мозък, въздейства върху определени участъци от нервната система и води до пристрастяване към наркотични вещества, съобщава РИА „Новости“, позовавайки се на Sience.
Откритието на канадски и американски учени ще позволи да се разберат неврологичните основи на зависимостта и ще помогне за разработката на лекарство за борба с нея, смятат авторите.
Обект на изследването е протеин, изработван от мозъчната тъкан, известен като невротрофичен фактор на човешкия мозък (brain-derived neurotrophic factor – BDNF). Дългогодишните изследвания и наблюдения върху хората, страдащи от наркозависимост, са показали повишена концентрация на това съединение в техния мозък. Тя е била особено висока в т.нар. вентрална тегментална област, която е включена в системата от допаминови възли в мозъка, контролираща т.нар. центрове на поощряване – област на човешкия мозък, активността на която води до приятни емоции и усещания.
За пръв път Хектор Варгас Перес от Университета на Торонто и неговите колети от Канада и САЩ са изследвали невротрофичния фактор на човешкия мозък върху тази област. В своето изследване екипът от учени е показал, че директно единично вкарване на BDNF в тази област по радикален начин променя работата на нервните възли на човешкия мозък, отговарящи за работата на центровете за удоволствие, и превръща допамин-независимата система в допамин-зависима.
Допаминът е хормон, който в нормалния организъм се отделя при получаване на удоволствие, а неговите рецептори са включени в работата на системата за поощрения. Обикновено организмът отделя това вещество като „награда“, за да стимулира жизненоважни активности като храненето и секса. Хормонът може да се освободи в организма и поради взимането на наркотични вещества, включително и при пушене.
Лабораторните животни, изпитващи еднократно въздействие на BDNF върху вентралната тегментална област, са се държали сякаш са наркозависими, макар никога да не са се докосвали до наркотици. "Научният ни труд може да хвърли светлина върху механизма на възникване на зависимост от наркотични вещества", каза Варгас-Перес.

Станете почитател на Класа