Учени „възкресиха“ древноримски тромпет

Нов софтуер даде възможност на британски учени да пресъздадат отдавна забравен древноримски музикален инструмент, наречен литус, съобщи Би Би Си.
Подобният на тромпет инструмент с дължина 2,4 м е използван за предаване на команди от тръбачите в римската конница. Той е звучал и в музикални произведения. Преди около 300 години обаче изчезва.
Сред последните творби, написани за литус, е мотетът на Бах "O Jesu Christ, meinеs lebens licht". Сега за първи път тази композиция е изпълнена, както би трябвало да звучи.
Как точно е изглеждал и звучал инструментът, никой не е знаел. Учените от Единбургския университет пресъздали литуса по най-уместните предположения за формата и звученето му. В изпълнението на музиканти от Академията за стара музика в Базел литусът дава пронизителен звук, който обаче се съчетава добре с вокалите. Инструментът е с малък тонов обхват и на него се свири трудно. В ръцете на майстор обаче той дава на мотета от Йохан Себастиан Бах чувство за нереалност, което не може да бъде създадено от съвременни инструменти.
Софтуерът бил разработен първоначално от докторанта Алистър Брейдън за подобряване на дизайна на съвременните медни инструменти. Представители на швейцарската Академия за стара музика се обърнали към него и ръководителя му проф. Мъри Кембъл с молба да им помогнат да възстановят литуса – инструмент, който никой съвременен човек не е чувал или виждал нарисуван. Експертите от академията обаче дали становище какви тонове би трябвало да издава той, както и диаграми на инструменти, които приличали на него.
Софтуерът използвал тези данни и получил елегантен инструмент с желаната акустика и тонални качества. Дизайнът послужил на музикалната академия в Базел за създаване на два литуса. И двата са използвани за изпълнение на творбата на Бах.
"O Jesu Christ, meins lebens licht" е създаден през 1730 г. Това е единственото познато музикално произведение, написано за литус. То не е изпълнявано с този инструмент от времето на Бах.

Станете почитател на Класа