Умен скенер за течни експлозиви ще бъде инсталиран на британските летища

Скенер, който може да "вижда" през шишетата и бутилките и да установява каква течност има в тях, ще бъде инсталиран експериментално идния месец на летището в Нюкасъл във
Великобритания, съобщава в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.
Ако изпитанията се окажат положителни, скенерът може да бъде разположен и на други летища във Великобритания и така да бъдат премахнати ограниченията за носене на течности като ръчен багаж от пътниците в самолетите.
Скенерът е произведен от английската фирма "Кромек" в сътрудничество с британски учени от факултета по физика на университета в Дърам. Уредът насочва срещу бутилката рентгенов лъч и после проследява и анализира спектралните характеристики на субстанцията, която се намира в шишето. Тези характеристики са различни в зависимост дали вътре има вода, алкохол или потенциален течен експлозив като водороден пероксид, на базата на който могат да се произведат взривни вещества.
Скенерът действа при всеки вид бутилки или контейнери, дори и при тези от метал, и може да "види" съдържанието им, дори когато те са напълно запечатани, тоест нищо от течността не е изтекло по външните страни на бутилката. Скенерът струва няколко десетки хиляди британски лири.
Ограниченията за носене на течности като ръчен багаж от пасажерите бяха въведени във Великобритания през лятото на 2006 г., когато беше разкрит заговор за взривяване с течни експлозиви на презокеански самолети. Сега пътниците могат да качват в пътническата кабина бутилки или други съдове с вместимост до 100 милилитра, които трябва да са поставени в прозрачен плик, който да се затваря плътно. Въпреки тези ограничителни мерки, само на летището в Нюкасъл, където ще бъде изпитван най-напред скенерът, на ден властите конфискуват по 750 бутилки с течности.

Станете почитател на Класа