Намериха безопасен метод за добив на стволови клетки

Екип от Харвардския университет и от компанията Advanced Cell Technology Inc в Масачузетс, ръководен от д-р Робърт Ланза, съвместно с учени от Южна Корея е разработил най-сигурния и безопасен досега метод за получаване на стволови клетки от обикновени кожни клетки на пациента, предаде Ройтерс. За целта се използват чисти човешки протеини.
Методът се състои в накисване на клетки в човешки протеини, които "връщат назад часовника" в биологично отношение, като карат клетките да се държат подобно на мощни ембрионални стволови клетки. Екипът на д-р Ланза е използвал пептид, за да внесе човешките протеини в клетки от препуциумите на новородени момчета, отбелязват учените. След още няколко изпитания новата технология ще бъде готова за търговско приложение, твърди д-р Ланза. Той добави, че компанията ще иска разрешение от Американското управление за контрол на храните и лекарствата да изпробва клетките върху хора още следващата година.
Лекарите се надяват един ден да използват ембрионални стволови клетки, за да регенерират клетки, унищожени от диабет тип 1 или да култивират очни клетки, които ще помогнат на слепи хора да прогледнат. Няколко научни екипа от различни страни, сред които САЩ, извършват изследвания с четири гена, които карат обикновени клетки да изглеждат и да действат като зародишни стволови клетки. Теоретично тези "индуцирани плурипотентни стволови клетки" (iPS) ще могат да се произвеждат от собствената кожа на пациента. Това ще позволи да се култивират "собствени" трансплантанти, които не носят риск от отхвърляне.

Станете почитател на Класа