Наноподводница ще доставя лекарства в човешкото тяло

Учени от Харвард разработват телеуправляем наноапарат, който някой ден може да пренася лекарствата в човешкото тяло там, където са необходими, съобщи „Ню сайънтист“.
Миниатюрното устройство плава, като използва малко камшиче (флагела), подобно на някои бактерии. В малки мащаби водата е много плътна и обикновените плавателни движения не вършат работа. Вместо това флагелата извършва въртеливи движения, подобно на тирбушон, и така придвижва бактериите през водата. Това е вдъхновило Пиър Фишър и колегата му Амбариш Гош да конструират механичен вариант на флагелата. Микроподводницата, която са създали, има сферична глава с големина около 300 нанометра и опашка с дължина до 2 микрометра. За създаване на устройството учените са използвали силиций и стъкло, като единият от краищата на камшичето е покрит с кобалт.

Апаратът се управлява чрез магнитно поле

Тъй като кобалтът е магнитен, когато върху него се приложи магнитно поле, то задвижва и миниподводницата. Чрез магнитното поле Фишър и Гош са успели да ускорят своя наноапарат до 40 микрометра в секунда.
Освен като задвижваща сила магнитното поле може да се използва и за насочване на устройството. Чрез изменяне на посоката на полето наноподводницата може да се управлява и да се отведе до желаното място. Инженерите твърдят, че тя има добра маневреност и чрез модулация на магнитното поле са успели да накарат апарата да проследи очертанията на знаците „R” и “@” Изпитанията са показали, че нановитлото може да избутва товар, 1000 пъти по-голям от самото него. В бъдеще апаратът ще може да се ползва за доставката на определени лекарства в точно определени зони на тялото, където медикаментите са най-необходими, или дори за извършването на операции. Предимството на апарата пред останалите нанороботи, които се разработват за същата цел, е, че той не зависи от някакъв ограничен източник на енергия, като батерии например, и няма други движещи се части освен основното тяло. За момента нановитлото на харвардските инженери е най-малкото по рода си в света.

Станете почитател на Класа