Гренландските ледници заплашват с потоп САЩ

Ню Йорк, Вашингтон и други градове в Северна Америка са застрашени от покачване на морското ниво, което може да надхвърли прогнозите за останалата част от света, ако гренландският лед продължи да се топи със сегашните темпове, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски учени.
Морското ниво край североизточния бряг на Северна Америка може да се повиши с 30 до 50 см повече, отколкото при другите крайбрежни райони, ако топенето на гренландските ледници продължи със сегашните темпове. Причината е, че попадащата в Атлантическия океан сладководна вода може да промени океанската циркулация. Според Екси Ху, ръководител на екипа от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо, големите североизточни градове попадат пряко на пътя на най-голямото покачване.
Прогнозите на американския екип са дори по-стряскащи от тези, обявени от други учени през март, които изчислиха с около 20 см по-голямо покачване на водите край североизточното крайбрежие на САЩ, отколкото средното за останалия свят. Това изследване не е взело предвид ефекта от топенето на гренландските ледове.
Ледената покривка на Гренландия сега се топи по-бързо заради глобалните климатични промени и това повишава морското ниво. То обаче не се покачва равномерно по света. Морското ниво в Северния Атлантически океан сега е със 71 см по-ниско, отколкото в Северния Тих океан, защото Атлантическият океан има компактен слой от дълбока, студена вода, какъвто в Тихия океан няма.
Топенето на ледовете в Гренландия се повишава със 7 процента годишно след 1996 г. Това обаче надали ще продължи така. В моделите си учените са използвали този темп, както и по-умерени сценарии с увеличаване на топенето с 3 или 1 процент годишно.
Те обаче не изключват бързото топене да продължи, защото темпът на увеличаване на парниковите газове в атмосферата е по-висок от прогнозите на Междуправителствения съвет за измененията в климата.

Станете почитател на Класа