Генномодифицирани светещи маймуни отварят нови перспективи в медицината

Японски изследователи са създали първото поколение маймуни, които са генномодифицирани с цел да станат флуоресцентно зелени под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Това постижение открива нови перспективи в областта на медицинските изследвания, съобщи агенция Франс прес, като цитира сп. "Нейчър".
Екипът на Ерика Сасаки от университета “Кейо” вкарал с помощта на вирус зеления флуоресциращ протеин (GFP), извлечен от медуза, в ембриони на обикновени мармозетки (Callithrix jacchus). След това ембрионите били имплантирани у 7 женски мармозетки, които трябвало да ги износят. Три от женските маймуни пометнали, а останалите четири родили 5 малки. При второто поколение обикновени мармозетки генът на GFP присъствал в репродуктивните клетки на две от петте маймуни. Една от въпросните две мармозетки след това го предала на следващото поколение.
Откриването и използването на зеления флуоресциращ протеин, който днес често играе ролята на маркер за изследване на вътрешността на живи клетки, бе отличено миналата година с Нобеловата награда за химия.
Сходни експерименти вече бяха извършени с мишки и плъхове. По-голямата "близост" между маймуната и човека обаче позволява у маймуни да се имплантират и други гени, за да се наблюдават болести у човека.

Станете почитател на Класа