Учени дешифрираха генома на мишката

Международен екип от учени е публикувал резултатите от 10-годишния си труд, с който дешифрира генома на мишката, съобщи Би Би Си.
Скромният гризач е най-често използваното експериментално животно в медицинските лаборатории от цял свят. Затова дешифрирането на мишия геном ще допринесе за борбата срещу човешките болести.
75 процента от мишия геном е сходен с човешкия. Учените са дешифрирали генетичния материал в ядрото на клетката. Резултатите им са като генетичен "наръчник" за животното.
Мишката е едва вторият бозайник след човека с дешифриран пълен геном. Чернови на генома обаче вече са създадени за шимпанзето, кучето, плъха, котката, макака, и дори птицечовката. Изследвания с мишки вече доведоха до напредък в лечението на рака, диабета, сърдечносъдовите болести и много други заболявания. Съавторът на изследването проф. Крис Понтиг от Оксфордския университет каза, че резултатите потвърждават колко добър експериментален модел е мишката за човешките болести. Дешифрирането на мишия геном започна през 1999 г. Черновата на генома беше оповестена през 2002 г. Изследването се финансира от американски и британски институти. Стойността му надхвърля 100 милиона щатски долара.

Станете почитател на Класа