САЩ призоваха към „бяла“ революция срещу глобалното затопляне

Необичайна мярка срещу глобалното затопляне и климатичните промени е предложил енергийният министър на САЩ, съобщава „Индипендънт“. Нобеловият лауреат по физика Стивън Чу е обявил, че боядисването на покривите на къщите и пътните настилки в бяло или други светли цветове ще помогне за охлаждане на планетата, тъй като голяма част от слънчевата светлина ще се отразява обратно към Космоса. Според Чу това би било еквивалентно като резултат за Земята на спирането на всички коли по света за 11 години.
Министърът е говорил в Лондон по повод на среща, на която най-изявените учени по света трябва да дискутират как човечеството да се справи със заплахата от промените в климата.
Д-р Чу е обяснил, че простото пребоядисване ще има драматичен ефект, що се отнася до пестенето на енергия, която в момента се изразходва за регулиране температурата в сградите. От друга страна, белият цвят ще отразява голяма част от слънчевата светлина обратно, което допълнително ще спомогне за охлаждането на нашата планета.
Когато слънчевата светлина се отрази директно от бяла повърхност, голяма част от нея преминава през атмосферата и се връща в Космоса. Обратно - инфрачервената светлина, която се излъчва от нагрятите повърхности на планетата, не може да премине атмосферата, тъй като парниковите газове й пречат и причиняват ефекта на глобалното затопляне.
Същият принцип може да се приложи и при автомобилите. Светлите цветове, с които са боядисани колите, ще отразяват слънчевата светлина и ще бъдат по-ефективни енергийно през лятото.
Идеята е подходяща и за страни с по-умерен климат, като Великобритания, продължава министърът. Белите покриви ще отразяват излъчваната от сградите топлина обратно към тях и ще спестяват енергия през по-студените месеци.
На въпроса дали правителството на САЩ има планове за мащабни геоинженерни програми, които да изменят климата изкуствено, Чу е отговорил, че на този етап подобни планове няма. Преди около месец научният съветник на американския президент Барак Обама – Джон Холдрън, обяви, че в краен случай срещу глобалното затопляне могат да се използват дори такива драстични мерки, като затъмняване на планетата чрез изхвърлянето на милиарди прахови частици в горните слоеве на атмосферата.

Станете почитател на Класа