Враните конкурират приматите по интелект

Екипът на Крис Бърд от Университета в Кеймбридж е установил, че също като шимпанзетата и враните могат спонтанно да майсторят и да използват сечива, за да си набавят храна. В някои случаи птиците си служат с два предмета един след друг, за да постигнат целта си, съобщават в. "Дейли телеграф" и в. "Дейли мейл", цитирани от БТА.
Бърд и колегите му от лондонския университет "Куин Мери" са провели експерименти с четири 5-годишни врани, отгледани от малки. Повечето можели да огъват парче тел с човките си, за да направят кукичка, с която да извадят червей от дъното на тръба.
Интересното е, че когато живеят в плен, птиците имат изобилна храна и не са тренирани на умения, каквито дивите птици придобиват по пътя на опита и грешката. Питомните врани действат спонтанно, казва авторът на изследването Бърд.
В поредица експерименти враните Кук, Конъли, Фрай и Мънро бързо се научили да пускат камък, за да ударят плоскост, на чийто край има червей. Без предварителна тренировка враните съумели да подбират камъчета с подходяща форма и големина.
Враните също се сещали да майсторят пръчки, като отчупват клони и ги промушват в тръба, за да уловят храната си. Изводът на учените е, че враните притежават физическа интелигентност, която съперничи с тази на шимпанзетата, един от "братовчедите" на хората. Известно е, че маймуните изработват различни сечива с ръцете си.

Станете почитател на Класа