Направиха гъвкав бетон, който се поправя сам

Виктор Ли и Инцзи Ян от Университета на щата Мичиган са създали нов вид бетон, който издържа на огъване и може сам да се "ремонтира" след малки повреди, съобщи Neatorama.
Традиционният бетон е трошлив и лесно се пропуква при земетресения или при изхабяване от времето. За разлика от него новият продукт е толкова гъвкав, че плоча, направена от него, може да се огъне до „U” образна форма, без да се разруши.
Двамата учени се занимават от 15 години с разработката на нови видове бетон. Идеята за последния им била подсказана от раковините, по-точно от комплекс минерали, които влияят върху растежа им.

 Изобретението „самовъзстановява“ повърхността си от пукнатини с помощта на обикновена вода

Като добавили съответните съединения в бетона, учените постигнали удивителен резултат. Първо, новият вид бетон не се начупва след силно огъване, например по време на земетресения, макар да се покрива с мрежа от малки пукнатини. Второ, той се възстановява изцяло. За тази цел е достатъчно няколко дни да вали дъжд. Водата взаимодейства със съединенията в бетона, а също с въглеродния диоксид в атмосферата, образувайки нещо подобно на "лепило" от калциев карбонат, което скрепява пукнатините, обясняват изобретателите. При това след самовъзстановяването въпросният къс от бетона става по-здрав, отколкото е бил преди това.
Авторите на разработката се надяват продуктът им да се търси много на пазара, макар че струва два пъти повече от обикновения бетон. Освен многобройните си предимства той спестява на строителните предприемачи и допълнителни инсталации, които да неутрализират шока от сеизмичните вълни при земетръс. Подобен самопоправящ се бетон вече е бил използван за построяването на 60- етажна сграда в Осака, Япония.

Станете почитател на Класа