Възможни ли са космическите пътешествия със скорост над тази на светлината?

Двама американски физици са заявили, че пътуването със скорост, по-висока от светлинната, може да се превърне в реалност, съобщи "Сайънс дейли", цитиран от БТА.
Д-р Джералд Клийвър и д-р Ричард Объси от университета "Бейлър" в Тексас споделят идеята си за движение със свръхсветлинна скорост, като добавят, че тя не нарушава законите на физиката. Светлината се движи със скорост от около 300 000 км в секунда. Традиционно се смята, че това е пределната скорост, която може да бъде развита от материален обект в нашата Вселена. Ако космически кораб развие светлинна скорост, той би могъл да измине разстоянието от 150 млн. км от Земята до Слънцето за около 8 минути или да пропътува до Алфа Кентавър, най-близката до Слънцето звезда, за около 4,3 години.
Учените лансират теорията, че като се манипулират пространствено-времевите измерения около космически кораб с помощта на огромно количество енергия, ще се създаде своеобразен "балон". Той може да задвижи кораба със скоростта на светлината и дори да я надмине.
Според физиците манипулирането на 11-ото измерение ще създаде тъмна енергия. Клийвър твърди, че с положителната тъмна енергия е свързано ускоряването на Вселената с напредването на времето. Същото нещо е станало след Големия взрив, когато Вселената се е разширила с по-голяма от светлинната скорост. В действителност, ако такъв кораб бъде построен, той няма да се „движи“ в класическия смисъл на думата, а ще стои между свиващия се и разширяващия се времево-пространствен континиум.

Станете почитател на Класа