"Атлантис" е готова за рискована мисия към телескопа "Хъбъл"

Американската совалка "Атлантис" е готова технически за полет към орбиталния телескоп "Хъбъл", който предстои да бъде ремонтиран и модернизиран, съобщиха световните информационни агенции.
Мисията ще помогне да бъде удължен срокът на експлоатация на уникалния орбитален комплекс с още 5 години. Стартът на совалката "Атлантис" е планиран за 11 май в 14.01 часа местно време (21.01 ч. българско).
Според прогнозите метеорологичните условия ще са благоприятни за изстрелването на "Атлантис". Вероятността времето да се влоши е само 20 процента.
На стартовата площадка близо до "Атлантис" се намира друга американска совалка - "Индевър". Тя е готова за излитане с екипаж, в случай че възникнат технически проблеми по време на полета на "Атлантис", които не позволяват на совалката да се завърне на Земята. Тогава "Индевър" ще изпълни ролята на спасителен кораб. Телескопът "Хъбъл" кръжи около Земята на височина 575 км и е в друго положение, различно от това на Международната космическа станция (МКС). При възникване на проблеми екипажът на "Атлантис" няма да може да се спаси на МКС. В този случай ще бъде използвана совалката "Индевър".
Чрез рискованата мисия на "Атлантис" телескопът "Хъбъл" ще бъде обновен за пети и последен път. Тя ще продължи 11 дни. С пет излизания в открития космос екипажът ще инсталира два нови инструмента, ще поправи два повредени и ще смени някои части. В резултат "Хъбъл" ще има шест работещи допълнителни научни инструменти с капацитет, надхвърлящ сегашния. Така животът на телескопа ще бъде удължен поне до 2014 г.
Командир на "Атлантис" ще е Скот Олтман. Пилот ще е Грегъри Джонсън. В мисията ще участват също Джон Грънсфелд, Майк Масимино, Меган Макартър, Андрю Фюстел и Майкъл Гуд. Наследникът на "Хъбъл", телескопът "Джеймс Уеб", ще бъде изстрелян през 2013 г.
"Хъбъл" бе изведен в орбита през 1990 г. За последен път той бе модернизиран през 2002 г. Досега телескопът е направил над 100 000 обиколки около нашата планета и е изминал над 3,84 млрд км. Комплексът е извършил над 800 000 наблюдения, направил е около 500 000 снимки на повече от 25 000 обекта. НАСА получи от "Хъбъл" обем информация, която е равна на една четвърт от тази, съхранявана в библиотеката на Конгреса на САЩ.

Станете почитател на Класа