Нова антимикробна боя се бори срещу вредните организми

Учени от САЩ са разработили първата широкоспектърна антимикробна боя, която унищожава не само болестотворни бактерии, но и плесени, гъбички и вируси, съобщи "Сайънс дейли".
Създадена както за декорация, така и за дезинфекция на жилищни, бизнес сгради и болнични заведения, боята е дала обещаващи резултати дори в борбата срещу т.нар. супербактерии. Те са устойчиви на антибиотици и са причина за десетки хиляди смъртни случаи в САЩ всяка година.
Авторите на настоящето изследване обясняват, че съществуващите антимикробни бои са ефикасни само срещу ограничен спектър от болестотворни микроорганизми. За целите на проучването си специалистите са се възползвали от добре познатите свойства на N-халамините – вещества, подобни на белината, които унищожават микроорганизмите. Изследователите са разработили нов антимикробен полимер, в чийто състав е включен тип N-халамин, който не оказва нежелани ефекти върху латексовата боя.
Лабораторните тестове са показали, че новият полимер унищожава широк спектър болестотворни микроорганизми, резистентни към различни антибиотици. Боята запазва антимикробните си свойства дълго време и се "презарежда" чрез дезинфекция с хлор.

Станете почитател на Класа