„Зверското синьо“ от Филип Ридли за първи път на българска сцена в НАТФИЗ!

„Зверското синьо“ от Филип Ридли за първи път на българска сцена в НАТФИЗ!
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    04.02.2019
  • Share:

Авторът на пиесата Филип Ридли е малко познат в България. Истината е, че творчеството му е многообразно – писател, художник, киносценарист, кинорежисьор, композитор на филмова музика, фотограф и драматург. В театъра Ридли е известен с противоречивите си пиеси. Цитиран е за основоположник на театралното течение „In-yer-face" („Направо в лицето"), с „The Pitchfork Disney" (1991), смятана от мнозина за една от най-значимите творби в развитието на стила. 

 

 

1as22

 

Пиесата „Зверското синьо", за българската театрална сцена, откри Сава Драгунчев. Тя е специално преведена от дългогодишния асистент на проф. Стефан Данаилов, който, освен със задълбочената си работа в НАТФИЗ, е познат на широката публика с впечатляващите си роли на сцената на Народния театър, в чиято трупа е от 2009 година. Специализирал в Шекспировия театър „Глобус" в Лондон и в Кралския Шекспиров Театър в Стратфорд на Ейвън, Великобритания, д-р Драгунчев е член на Британската Шекспирова Асоциация.

 

1ас4ррр

 

 

1ас5трр

 

 

1асвв4

 

Творческия проект „Зверското синьо" в Театър НАТФИЗ, се реализира с  участието на сценографите Елис Вели, Ванина Цандева и многократния носител на наградите „Аскеер" и „Икар" - Никола Тороманов. Определено, класът на проф. Стефан Данаилов работи с високо вдигната летва, при това в спектакъл, който ще разчита и на мултимедийните решения на Димитрис Георгиев.

 

 

 

ЗВЕРСКОТО СИНЬО

 

от Филип Ридли

превод Сава Драгунчев

режисьорд-р Сава Драгунчев

сценография и костюми Елис Вели и Ванина Цандева

режисьор мултимедия Димитрис Георгиев

оператор мултимедия Дамян Димитров

монтажист мултимедия Ралица Каменова

художник и фотограф мултимедия Андреа Попова

композитор мултимедия Милен Апостолов

вокални педагози проф. д-р Анастасия Търколеваи ас. Павлета Семова

пластика доц. д-р Велимир Велев

хореограф Цветан Апостолов

ІII курс „Актьорство за драматичен театър“, клас проф. Стефан Данаилов

 

 

 

Йордан Ангелов, Цветан Апостолов, Боряна Бабанова, Радина Боршош, Филип Буков, Роберт Ваханян, Явор Вълканов, Дона Вълова, Петър Данов,Анджелика Джамбазова, Стела Димитрова, Георги Краев, Велислава Костадинова, Божидар Мицев, Габриела Накова, Пепа Николова, Недиляна Павлик, Филина Петрова, Антон Порязов, Марин Рангелов, Живко Сираков, Румен Троев

фотограф Кети Райкова

 

60-те като най-бляскав миг от историята на Холивудското кино, 70-те, потопени във филм ноар, и 80-те, завихрени като диско-топка, която изкривява действителността.

 

Комично абсурдната пиеса на един от най-големите съвременни английски драматурзи представлява естетски разрез на антропологичния сблъсък на три епохи, въвлечени в световъртеж, в който Филип Ридли оголва десетки персонажи в ексцентрично преследване на звяра, притаен в човека и яхващ всяка негова амбиция, сексуален порив и творчески стремеж. В този сложен трилър младите артисти на проф. Стефан Данаилов заявяват за пореден път своето най-високо майсторство и безусловен талант.

 

Зверското синьо“ забавя, забързва и спира дъха на всеки, който се осмели да се изправи срещу себе си, без страх, че някой ще му се надсмее, ще го обича или мрази.

 

                                                                                                                                                                                        д-р Сава Драгунчев

 

Станете почитател на Класа