Филмът "Мотиви" на Джоузеф Ал-Ахмад с голяма награда в Лос Анджелис

Филмът "Мотиви" на Джоузеф Ал-Ахмад с голяма награда в Лос Анджелис
  • Written by:  classa.bg
  • Date:  
    04.01.2019
  • Share:

Игралният късометражен филм "Мотиви" на младия български режисьор Джоузеф Ал-Ахмад взе голямата награда за "Най-добър късометражен филм" на кинофестивала в Лос Анджелис (Los Angeles Film Awards), както и приза "Почетен режисьор". Наградите бяха огласени на 2 януари.Миналият месец лентата взе и три номинации и награда за "Най-добра филмова музика" на филмовия фестивал "Призма" в Рим, съобщи БТА.

 

Криминалната драма "Мотиви" е продукция на най-стария филмов университет в света - ВГИК в Москва, където Джоузеф Ал-Ахмад се обучава като редовен студент в 4-и курс.

 

В главната роля е звездата на руското кино Михаил Богдасаров. Сценарист е Роман Бобильов, cъсценаристи - Джоузеф Ал-Ахмад и Виолета Георгиева (България). Музиката на филма, която спечели голямата награда на фестивала в Рим, е дело на композиторите Николай Бабухин и Даниел Цовин (руснак от български произход).

 

Семейна сага, попечителство, стари сметки в бизнеса и един куп заплетени истории поднася на зрителя късометражната криминална драма "Мотиви", която се очаква да се появи и на българските фестивални екрани.

Действието се развива в Москва. Виден руски бизнесмен е бил посетен в дома си от свой колега, а малко след това е намерен застрелян в колата си в подземен гараж. Заплетеният сценарий вкарва зрителя в лабиринта на търсене на извършителя и най-вече на мотивите, подбудили го да извърши това престъпление.

 

Лентата получи признание в Съединените Американски Щати. "Изключително добре направен филм във всички аспекти на киноизкуството", пише в своята рецензия Рой Зафрани, председател на журито на Los Angeles Film Awards, САЩ.

 

"Режисьорът Джоузеф Ал-Ахмад умело променя енергията във всяка една сцена, перфектно контролирайки цялостното настроение в течение на филма. Резултатът е една вълнуваща история, пълна с неочаквани обрати и непредотвратими конфликти. Зрителят се опитва да разгадае мотивите на всички персонажи, и какви са причините зад действията им", отбелязва Рой Зафрани.

 

Режисьорът Джоузеф Ал-Ахмад заявява, че е удовлетворен от резултата. "Благодарен съм на моя университет ВГИК за подкрепата, която ми бе предоставена. Работих с изключителни млади актьори, които тепърва ще покажат на световното кино на какво са способни. За мен бе чест главната роля във филма да изиграе Михаил Богдасаров", отбеляза той.

 

"Най-вече съм благодарен на моя снимачен екип, който работеше усърдно, доказвайки, че истинската любов и себеотдаване в една идея може да предизвика високо ниво на ентусиазъм и резултатност. Снимачният колектив бие рекорди по своята интернационалност. Във филма работиха руснаци, американци, украинци, българи, евреи, испанци и други националности, което е доказателство, че за изкуството няма граници", каза младият творец, който изрази надежда филмът да бъде показан и на различни фестивали в България.

Джоузеф Ал-Ахмад е роден в София. Завършил е Националната гимназията за приложни изкуства "Св. Лука" в столицата, след което е приет в Университета за филмово изкуство в Москва - ВГИК. Има седем самостоятелни изложби като художник, а като режисьор - три късометражни документални филма. "Мотиви" е първата игрална лента на автора.

 

Станете почитател на Класа