Столицата представи антикризисните си мерки

Столична община представи част от мерките си за борба с кризата през 2010 г. по време на публичната дискусия на бюджета вчера.
„Разработили сме стратегия за новата финансова година, която включва различни антикризисни мерки. Една от най-важните от тях е, че ще разчитаме на повишена събираемост на данъците и таксите, без обаче да ги повишаваме. Ще продължаваме да работим приоритетно с осигуряването на средства от европейските програми. Само през тази година например ще осигурим 131 млн. евро по Оперативна програма „Околна среда“, каза зам.-кметът по финансите Минко Герджиков.
Общината ще разчита и на сериозно завишаване на постъпленията от реклами, които досега бяха почти блокирани от съдебни спорове около общинската рекламна наредба. Столицата ще усъвършенства и системата си за събиране на глоби. Ще бъдат преразгледани и договорите за наем, тъй като е публична тайна, че много от общинските имоти в момента са преотстъпени срещу символични цени.
Представянето на бюджета не мина без скандал, след като Борис Цветков от клуба за социална местна политика обяви, че в момента тече родителска подписка срещу увеличението на месечната такса
за детските градини от 40 лв. на 60 лв. Цветков призова да се върне старата такса от 40 лв. Герджиков обаче обясни, че реалната месечна издръжка на едно дете е 180 лв. и таксата се вдига, за да се осигурят по-добри условия в детските градини.
Бюджетът в София за 2010 г. е близо 1 214 000 000 лв. Най-сериозна част от разходната част – 46, 96% (569 685 073 лв.) ще отиде за капиталови разходи (виж схемата). В това перо влизат инфраструктурни проекти, ремонти, поддръжка на сгради и улици. За образование ще се изразходват 204 млн. лв., в които се включват издръжката на училища и детски градини и заплатите на учителите. За здравеопазване в София ще бъдат заделени 38,8 млн. лв.
„Основните ни приоритети остават метрото, екологията, образованието и инфраструктурните проекти“, каза Минко Герджиков. 100 млн. лв. ще отидат за отсечката на метрото от жк „Надежда“ до хотел „Кемпински“. Работи се и по метролинията, която ще свърже „Младост“ с „Цариградско шосе“ и по отсечката между „Надежда“ и „Люлин“.


Йорданка Фандъкова: Нашата пица е по-добра

Нашата пица ще е малко по-добра. Така коментира вчера през бТВ кметът на София Йорданка Фандъкова бюджета на Столична община за 2010 г. Фандъкова заяви, че парите в хазната осигуряват устойчивото развитие на града. Тя допълни, че в града ще се работи за налагане на силна инвестиционна програма, но няма да се пренебрегва и социалната сфера. Кметът успокои софиянци, че няма да се спират ключови проекти заради кризата. Фирмите, които допуснаха хаос в града по време на обилния снеговалеж от 5 януари, ще получат средно едва по около 20% от договорените възнаграждения, каза още Фандъкова.

Станете почитател на Класа