Актуализират списъка на криминалния контингент

От септември прокуратурата и МВР полагат усилия, за да изяснят цялостната картина на престъпния контингент. Това заяви вчера главният прокурор Борис Велчев преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той поясни, че е наредил съвместно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов проверка, която трябва да установи проявите на всички криминално проявени лица - да се актуализират техните участия през годините в престъпна дейност и да се види дали спрямо тях има образувани досъдебни производства или проверки. „Лица, за които няма основания да са на свобода, ще бъдат задържани. Срещу друга част от тях ще се направи всичко възможно да приключат делата срещу тях”, обясни Велчев. Анализът по тази ревизия ще е готов до месец-два, допълни главният прокурор.
Съдебната система извлече и позитивен ефект от случая с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, станал по-известен като „Красьо“. Това е записано в отчета на Комисията за професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет (ВСС). Името на бизнесмена стана известно през лятото на 2009 г., когато един от членовете на ВСС Иван Колев обяви, че „черничък човек с ланци“ е предлагал на кандидати за административни ръководители в системата срещу сумата от 200 хил. евро да им осигури между 8 и 13 гласа. Изказването на магистрата предизвика скандал. След това беше направена и проверка, от която стана ясно, че са засечени разговори на магистрати дори и членове на ВСС с Красимир Георгиев.
До месец март трябва да заработи единият електронен портал, на който да се публикуват решенията на всички съдилища в страната, предвижда планът за действие за превенция и противодействие на организираната престъпност и корупцията за 2010 г., който беше приет вчера от ВСС. Документът ще стане част от общата стратегия на държавата за борба с корупцията и мафията и ще бъде представен на премиера Бойко Борисов в началото на февруари. В него е предвидено ВСС заедно с Министерството на правосъдието да напишат изцяло нов Наказателен кодекс до края на годината.


Кабинетът нареди на Дянков да плати на магистратите

С решение, взето на подпис, кабинетът нареди на финансовия министър да предостави пари за изплащане на 13-а заплата в съдебната власт. Това стана ясно вчера от съобщение на правителствената пресслужба. В свое съобщение до медиите финансовият министър Симеон Дянков казва, че тежестта на кризата трябва да бъде поета от всички, но застава зад решението на правителството.

Станете почитател на Класа