Може да изпратим "Дръзки" срещу сомалийските пирати

България може да изпрати фрегатата „Дръзки“ край бреговете на Сомалия, за да се бори с пиратските набези. Това заяви вчера контраадмирал Пламен Манушев при откриването на учебната година във Военноморската база във Варна вчера. Според него двумесечно участие на фрегатата в тази мисия би струвало минимум 2-3 млн. лева, като има опция да достигне и до 6 млн. лева в зависимост от поставените задачи. Контраадмирал Манушев беше категоричен, че корабът е готов за действие, но трябва да бъдат осигурени средства за операцията. Той коментира още, че според него край бреговете на Сомалия трябва да се плава изцяло на конвоен принцип.
За възможността да бъде изпратена фрегатата "Дръзки" се заговори още през лятото от миналото правителство, но тя така и не бе реализирана. Тогавашният военен министър Николай Цонев съобщи, че ако необходимите средства не надхвърлят съществено разходите за нормална учебно-тренировъчна дейност, корабът ще участва в операцията.
Общо 13 български моряци от два различни екипажа в момента са в плен на сомалийските пирати, без да има яснота кога ще бъдат освободени.

Станете почитател на Класа