Незаконно имущество ще се отнема без дела

Станислав Савов

Съкращаване на сроковете за отнемане на незаконно придобито имущество и отделяне на тези процедури от бавния наказателен процес предвижда планът на правителството за реформи в съдебната система. Това съобщи вчера правосъдният министър Маргарита Попова на среща с посланиците на ЕС. Документът се състои от 57 точки, които кореспондират с критиките от последния доклад на Европейската комисия (ЕК). Планът за действие ще бъде приет на заседанието на Министерския съвет утре и веднага след това ще бъде представен в Брюксел по време на първата премиерска визита на Бойко Борисов и министрите му.
В момента Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, по-известна като комисията "Кушлев", внася своите искания за запор на имущество само при наличен обвинителен акт и започва дело за отнемането му едва при влязла в сила присъда. Правосъдният министър поясни, че идеите, които сега се предлагат, са близки до отменения през 2005 г. Закон за собствеността на гражданите. Той даваше право на държавата да отнеме или да запорира имущество без наказателно производство, ако има данни, че доходи на определено лице и неговото семейство не отговарят на демонстрираното от него благосъстояние.
По думите на Попова в тази посока вероятно ще бъдат направени и промени в търговския, данъчния и осигурителния закон. Правосъдният министър заяви още, че сред мерките ще бъде още разширяване на обхвата и на Закона за конфликт на интереси, нови моменти ще има и при Закона за специалните разузнавателни средства.
Маргарита Попова разкритикува определени кадрови назначения на ключови постове в съдебната система. По думите й това е станало при процедура, отдалечена от "чувството за отговорност на магистратите". В последния доклад на ЕК тази тема не бе отбелязана поради факта, че той беше изготвен почти успоредно с ключовите назначения на български магистрати на ръководни длъжности в съдебната система, при които се стигна и дори до скандали. Негативните оценки обаче едва ли ще ни бъдат спестени в следващия технически доклад, който ще бъде представен през януари или февруари 2010 г. За да се прекъсне тази практика, правосъдният министър се ангажира с нови правила за избор на шефове в системата, които да са насочени към оценка на "личните и професионалните качества" на кандидатите.101 производства до средата на годината е образувала комисията „Кушлев“

101 производства е образувала от началото на годината до края на месец юли Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество. Само за цялата минала година производствата са били 126 – това става ясно от отчета на комисията, представен в началото на август. Един от най-големите успехи на органа за тази година е постигнатото решение за отнемане на имуществото на Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. От създаването си през 2005 г. до сега комисията е образувала 436 производства и е наложила 332 обезпечителни мерки върху тези имущества на обща стойност над 252 700 000 лв.

Станете почитател на Класа