Направиха втори оглед на потъналия кораб „Илинден“

Експерти от България, Македония и Хърватия извършиха вчера втори оглед на потъналия на 5 септември в Охридското езеро кораб „Илинден“. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Повторният подводен оглед на кораба се е наложил, защото анализът от първия не е дал отговор на въпроса защо се е стигнало до потъването му.
Според ведомството съдът се намира на 7 метра дълбочина, но част от направените от експертния екип при първия оглед в неделя снимки са били замъглени и не дават достатъчно и обективна информация за причините за инцидента. Това, което е известно от тях до момента, е, че по корпуса на „Илинден“ няма конструктивни нарушения.

Състоянието на плавателния съд

В прессъобщението на МТИТС се казва, че валът на кораба е здрав от двигателя до винта. Той се е въртял до последния момент – чак до съприкосновението с дъното. За това свидетелства оставената от него следа в пясъка. По време на първия анализ е установено и скъсано дясно въже за управление на перото. Това по мнението на експертите е основен елемент за управление на кораба. Перото е отклонено на около 20 градуса наляво. Този факт изглежда според експертите нелогичен и е във фокуса на разследващите, допълват от пресцентъра на транспортното ведомство. По мнение на разследващите подобно изкривяване би отвело „Илинден” към плитчините до брега.

До три дни е на сушата

Междувременно стана ясно, че плануваното за вчера изваждане на кораба на сушата се отлага заради лошите метеорологични условия. Според експерта от НСлС Георги Илиев корабът ще бъде изваден до два-три дни. Пред Дарик радио Илиев допълни, че тепърва трябва да бъде направен план за работата по случая. До снощи българските представители на следствието все още не бяха разговаряли с капитана на кораба „Илинден" Сотир Тилевски, който беше задържан от македонските власти, съобщи още Георги Илиев.

Станете почитател на Класа