Държавата отстъпи: Поема и част от осигуровките на работника при мярката 60/40

Държавата отстъпи: Поема и част от осигуровките на работника при мярката 60/40
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    06.04.2020
  • Share:

 

Решението обяви Менда Стоянова. Спират се и субсидиите за партиите по време на извънредното положение, парите отиват за борба с коронавируса. Една разходка в парка ще струва 300лв. При повторно нарушение глобата ще бъде 1000 лв

Държавата ще поема и осигуровките на хората, които ше бъдат задържани на работа с мярката 60 на 40.

Предложението е на народния представител от ДПС Йордан Цонев.

Решението обяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде Дарикнюз.

„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката „60 на 40“ за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е „70 на 30“, а ще бъде наистина „60 на 40“,“ заяви Менда Стоянова.

Ще се поемат само вноските на работодателя - личната остава за служителя, каза още тя.

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд "Безработица". Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват", уточни Стоянова.

По думите на Стоянова това са много по-разумните мерки, отколкото предложеното от БСП раздаване на по една минимална заплата на всеки.


"Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1500 лв на месец, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица", добави тя.

"Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване - тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение", каза Менда Стоянова.

Тя заяви, че предложението за редуциране на глобите също е било прието.

„То ще се отнася за другите мерки извън нарушението на мярката за карантина. Там глобата остава 5000 лв. Една разходка в парка ще струва на този, който бъде хванат, 300лв. При повторно нарушение глобата ще бъде 1000 лв.“, каза още Стоянова.

Правната комисия реши още партийни субсидии по време на извънредно положение да не се дължат, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението беше направено между първо и второ четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение от ПГ на ГЕРБ. „За“ текста гласуваха 20 народни представители от комисията, без „против“ и с 1 „въздържал се“. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. 


Приетият текст гласи, че за периода от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение държавната субсидия по Закона за политическите партии да не се дължи. От ГЕРБ искат до отмяна на извънредното положение да не се начислява и дължи държавна субсидия.

В рамките на обсъждането на тази разпоредба зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов изтъкна, че управляващите са анонсирали още в деня на приемането на законопроекта на първо четене, че ще направят такова предложение.

„Смятаме, че по този начин всичките политически субекти трябва да проявяват своят солидарност към българските граждани и да подпомогнат с каквото могат именно българските граждани да получат тази подкрепа чрез приемане на едно такова предложение“, посочи още Ципов.

От своя страна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков изрази подкрепа към предложението на ГЕРБ. „Ще гласуваме „за“ него“, обяви Зарков.

 

 

 

Станете почитател на Класа