Борисов: След 2-3 седмици ще сме в Ада. Не ми се занимава с президента!

Борисов: След 2-3 седмици ще сме в Ада. Не ми се занимава с президента!
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    05.04.2020
  • Share:

Националната информационна система за борба с коронавируса ще улесни работата на граничните полицаи, обясни премиерът

Не ми се занимава повече с президента. Спорът бе решен снощи от СЗО. Ясно и категорично заявиха, че социалната изолация трябва да продължи.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов по повод вчерашното обръщение на президента Румен Радев, предаде Novini.bg.

"Не гледате ли телевизия? Не виждате ли ужаса в Италия, Франция, Ню Йорк, Германия? Ето, германците вчера въведоха това, което ние с Младен Маринов направихме преди седмица - въведоха КПП-та.

Аз експерименти с хората няма и не мога да си правя. Съседът ми на "Дондуков" ме кара това да направя - да кажа: Излизайте всички и вие четиримата ще умрете, за да може ние тук да се разхождаме. Няма да рискувам здравето на хората. В момента никой в Европа не работи. Всички поръчки падат. Германия не работи, Франция не работи, Холандия не работи. Така че и да им кажеме "идете на работа", те няма какво да произведат, няма какво да работят, няма кой да им го плати", заяви гневно Бойко Борисов. 

Нашите заводи имат продукция. Вчера бяхме в Смолян, складовете пълни с бормашини, но няма на кой да ги изнесат. Никой в Европа не търси нищо и не работи. Нещата са свързани.

Ако кажа, хайде, излизайте и ще се напълнят само дискотеки, кафета и ресторанти. Няма как да направя това", категоричен бе Борисов.

"В момента дори не сме в пика на болестта. За радост смъртните случаи в България са малко. Тях няма как да ги скрием и изкривим. Даже вчера има повече починали от катастрофи, отколкото от коронавирус.

В момента се движим плавно, може би след две седмици ще сме в Ада и сега не е време да се говори за сезонните работници. Но все пак, няма да е честно някой да отиде в Австрия и да гледа болни хора, после да се върне у нас заразен и ние тук да се грижим за него", отговори Борисов на въпрос за свободното движение на сезонни работници в Европа.

Премиерът даде за пример "ужаса" в други държави. 

"Аз експеримент с хората не мога да си правя. Да, имало е там Менгеле, имало е доктори, които взимат 10 души, на един му изваждат ухото, на другия - езика; сглобяват нов човек. Има и такива! Аз не мога да кажа - вие четирите ще умрете, за да живеят тези тука! Или обратното. Това ме кара да направя съседа (президента - б.р.). Това значи да намалиме мерките, в смисъл да кажете на хората "ми излизайте", посочи Борисов 


"Ще разкрия една тайна пред вас. В момента два завода в България тестват и разработват респиратори. Пратили сме тези респиратори за допълнителни анализи в лаборатории в Западна Европа. Не, че не вярвам на нашите лаборатории, но друго си е да се каже - проверено е в Германия. Дотук резултатите са отлични. Ако продължава така, ще обърнем много производства за изработване на респиратори, маски, очила", разкри Борисов.


Националната информационна система за борба с коронавируса ще улесни работата на граничните полицаи, каза още премиерът Борисов. 


По думите на министър-председателя най-голяма полза от системата ще имат българите, които се връщат от чужбина, тъй като след като са подали данните си чрез електронното приложение, то след 14 дни автоматично ще уведоми както самия гражданин, така и държавните служби, че човекът вече не подлежи на карантина.


„И няма да ходи да доказва, ако полицаите го спрат на улицата. Това ще облекчи граничните полицаи. Има риск винаги, има случаи, обаждат се да проверят дали съпругът, след като се е върнал от Италия, пази карантина, жена му казва: Върнал ли се е?“, посочи Бойко Борисов.

Новата национална информационна система за борба с коронавируса COVID-19 е разделена на две - за ползване от гражданите и от администрацията, стана ясно на брифинга. Хората ще могат да ползват апликация за информация, но и активно да се регистрират като заразени и болни. Ще могат да попълват и данни за здравния си статус. 

Разработен е и регистър на заразените и болните, до който достъп ще имат само институциите. 

"В случая, в стил "Генерал Мутафчийски": Останете си вкъщи и си цъкайте на приложението", посъветва Бойко Борисов.

 

 

Станете почитател на Класа