ГЕРБ: Ще направим всичко, за да спрем закона за отпадъците

Борис Йорданов

Ще направим всичко необходимо, за да спрем приемането на Закона за управление на отпадъците в София. Това каза вчера председателят на Столичния общински съвет (СОС) от квотата на ГЕРБ Андрей Иванов. Според неофициални данни готвеният закон ще изземе много от функциите на столичния кмет по отношение на управлението на отпадъци. В проектозакона на правителството например се предвижда такса смет да не се събира от Столична община, както е сега, а от областния управител.
Ако законът за управление на битовите отпадъци в София бъде приет, ще последват санкции от Европейската комисия (ЕК) и тези санкции ще се плащат от цяла България, предупреди Андрей Иванов.
„Не мога да се отърся от усещането, че сме на прага на ситуация, подобна на тази с прекратяването на концесионните договори. Ние се опитваме да изградим завод за преработка на отпадъците, който да е изцяло общински, но сега сме притеснени, че "Новера" ще строи завода за отпадъците на София“, каза още председателят на СОС Андрей Иванов.
Според зам.-председателят на групата на ГЕРБ в СОС Николай Стойнев, ако бъдещият завод за преработка на отпадъци е частна собственост, това ще е сериозен проблем, защото така общината ще се превърне в заложник на частен монополист.
Когато общината поиска да се обяви криза в града заради проблема с отпадъците, правителството каза, че не може да се меси, защото това си е работа на общината. Сега обаче ставаме свидетели на обратната ситуация, напомни още председателят на СОС Андрей Иванов.
„Нашата програма за управление на отпадъците с отваряне на „Суходол” гарантира на София депониране поне за 2 години. Капацитетът на сметището е между 600-700 000 тона“, каза Андрей Иванов по повод плановете на правителството да затвори депото в Суходол в края на тази година.
Според Андрей Иванов Законът за управление на отпадъците в София „нарушава конституцията“ и ако бъде приет, цялата програма на СОС по отношение на сметосъбирането в столицата ще спре и завод няма да има.
Проектозаконът нарушава конституцията, защото само СОС има право да определя размера на данъците и таксите. С проекта на този закон се предлага да се премахне събирането на такса битови отпадъци и се създава нова държавна такса в тази посока.
„Правителството, ако иска да помогне, нека да отпусне средства за завода. Ако се вземе като заем цялата сума, която е нужна за изграждането на завода, то тогава ще стане непосилна такса смет за софиянци. Нека кабинетът помогне, защото в София живее 1/3 от населението на страната”, каза Иванов.
Той напомни, че кметът Бойко Борисов и сегашният СОС имат нещо общо с балирането, защото то е започнало, преди лидерът на ГЕРБ да стане кмет.
С приемането на Закона за управление на отпадъците в София финансовият анализ и самият проект за завод за боклука става безсмислен. Това каза зам.-кметът по екология в Столична община Мария Бояджийска. Тя обясни, че съгласно закона и двете директиви на Европейската комисия има създадена Национална програма за управление на отпадъците. Тази програма определя на регионален принцип управлението на отпадъци, създаването на съоръженията и определя какви съоръжения трябва да се изградят в бъдеще. „Това, което ще последва след приемането на закона, е преразглеждане на националната програма, нова процедура по ОВОС, създаването на нова програма, която да регламентира как се събират таксите, как се изграждат нови съоръжения и кой ги изгражда“, каза Бояджийска.
„Добре е Бойко Борисов да не пречи на правителството да реши проблема с отпадъците на столицата, тъй като се видя, че кметът и администрацията му не успяха да се справят“, коментира пред „Фокус“ председателят на БСП в СОС Жельо Бойчев. Пред „Фокус“ общинският съветник от ДСБ Вили Лилков заяви, че с изземването на дейностите по чистотата БСП си осигурява един доходен бизнес.
„БСП много добре знае, че скоро няма да вземе властта в София и да управлява реално. Затова чрез държавата отнема най-скъпите, от тяхна гледна точка, ресори“, каза Лилков.

Станете почитател на Класа