Опрадваха окончателно Веселин Георгиев по аферата "Батко и братко"

Опрадваха окончателно Веселин Георгиев по аферата "Батко и братко"
  • Written by:  classa.bg
  • Date:  
    17.08.2016
  • Share:

След седем години разследване и съдебни дела бившият директор на Пътния фонд Веселин Георгиев беше окончателно оправдан по т.нар афера "Батко и братко", предаде БНР. Състав на Върховния касационен съд го призна за невинен по обвинението, че е сключил 8 договора за ремонт с фирмите на братята си Бойко и Емил Георгиеви.

Заради скандалните роднински поръчки, Брюксел спря временно 116 млн. евро по програми ИСПА и ФАР, въпреки че ремонтите бяха правени с пари от националния бюджет. Веселин Георгиев, който оглавяваше Пътния фонд по време на правителството на тройната коалиция, подаде оставка, а тогавашният премиер Сергей Станишев предложи за специален министър за еврофондове посланик Меглена Плугчиева. Започна спешна работа и по Закона за конфликт на интереси.

Първата присъда "невинен" прочете съдията от СГС Петя Крънчева с мотива, че под спорните договори за ремонти - до подписите на Емил и Бойко Георгиеви, стоял не този на брат им, а на шефовете на различни регионални дирекции на Пътния фонд.

След като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица, написа тя.

По обвинението, поддържано през тези седем години от прокуратурата, че заради Веселин Георгиев са били спрени временно пари по ИСПА и ФАР, съдът реши, че те не са били пряко свързани с бившия шеф на фонда. С това се съгласиха напълно и втората и последната съдебна инстанция

Станете почитател на Класа