Президентът пусна промените в Закона за електронните съобщения

Президентът Георги Първанов подписа указ за обнародване на промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), който бе приет на 17 февруари тази година от парламента. Това съобщиха вчера от пресслужбата на държавния глава. Според Първанов законът е претърпял сериозна еволюция спрямо първоначалния вариант. „Това показва волята на законодателя да търси баланс между защитата на обществения интерес и защитата на индивидуалните права и свободи“, се казва в съобщението на сайта на президентството. От „Дондуков“ 2 обаче имат и забележка - че по-добре би било разрешенията за проследяване на трафичните данни да се дават от по-високо ниво в съдийската йерархия, отколкото законодателят е предвидил.
Законопроектът за допълнение и промяна на ЗЕС бе приет от депутатите миналия месец. Тогава ГЕРБ и „Атака“, както и МВР се съобразиха с общественото недоволство и отстъпиха от искането си да следят данните от интернет и мобилните телефони за разследване на престъпления с предвиден затвор под 5 години. Народните представители решиха следенето на комуникациите да става само за тежки и компютърни престъпления. В становището на президента обаче се казва, че „ограничението за използването на трафичните данни само за разкриване и предотвратяване на тежки престъпления, за каквото продължават да настояват някои граждански структури, би затруднило борбата със сериозни престъпления, като детската порнография, присвояването на самоличност и още някои, които, макар и да не са тежки според българското законодателство, са грубо посегателство срещу правата на личността“. Според президента Първанов това би означавало да се накърни не буквата, а духът на конституцията, което не бива да се позволява.
Критиките и предложенията
Държавният глава разкритикува начина, по който в момента се дават разрешения за следене на трафичните данни - от председателя на районния съд. „По-удачно би било разрешенията да се дават от по-високо ниво в съдийската йерархия, отколкото законодателят е предвидил“, казва Георги Първанов. В становището си президентът припомня, че за да се предотврати безконтролното навлизане в личното пространство на гражданите, законът предвижда Комисията за защита на личните данни да е наблюдаващ орган относно сигурността на данните, които ще се проследяват. „А Народното събрание чрез комисия ще осъществява парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване и осъществяване на достъп до въпросните данни, както и по защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразен достъп до тези данни“, смята още държавният глава. В съобщението на пресцентъра се казва, че президентът Георги Първанов ще следи внимателно информациите и докладите на двете комисии, защото е важно обществото да бъде сигурно, че стремежът на законодателя за баланс между по-ефективните средства за борба с престъпността и правата на отделната личност ще бъде реализиран и в практиката.


Държавният глава ще участва в тържествата на 3 март

Президентът Георги Първанов ще се включи в тържествата по случай 3 март, съобщиха вчера от пресцентъра на държавния глава. Георги Първанов ще участва в церемонията по издигането на националното знаме, която ще се състои пред Паметника на Незнайния воин. На площад “Народно събрание” държавният глава ще вземе участие в тържествената заря-проверка по повод националния празник. Президентът Георги Първанов ще произнесе слово. От пресцентъра на Първанов съобщиха още, че в Националния исторически музей в резиденция “Бояна” държавният глава и Зорка Първанова ще бъдат домакини на традиционния прием по повод националния празник.

Станете почитател на Класа