Викат шефа на НАП в парламента

Шефът на НАП Красимир Стефанов и данъчни служители ще бъдат изслушани тази седмица в парламента. Това съобщи вчера пред БНР Димо Гяуров, шеф на комисията за борба с корупцията. Според него в комисията постъпват много сигнали от граждани, но голяма част от тях били провокирани от лични интереси. По думите на Гяуров има случаи, които са сериозни, и по тях депутатите работят.
През уикенда стана известно, че Красимир Стефанов ще има среща с немския си колега на 5 март. Поводът е достъпът, който получиха нашите данъчни, до диска с данни на некоректни длъжници със сметки в швейцарски банки. В петък данъчните от Вупертал, провинция Северен Рейн-Вестфалия, купиха от хакер срещу 2,5 млн. евро електронен носител с данни на некоректни платци с тайни сметки в Швейцария. На диска има 1500 имена с адреси, номера на сметки и сумите по тях в „Креди Сюис“. Информацията веднага бе предадена в Министерството на правосъдието в Дюселдорф за експертиза.
НАП ще получи имената на българи, ако има такива, в електронния носител, както и в подобен списък от февруари 2008 г. от Лихтенщайн. Подаването на тази информация е напълно безплатно за страната ни и става чрез Централната федерална данъчна служба на Германия. По силата на закона достъп до данните в диска имат 16-те федерални провинции и държавите, чиито граждани са в списъка.
В началото на февруари след среща с немския си колега Волфганг Шойбле финансовият министър Симеон Дянков обяви, че България ще пита Германия има ли банкови сметки на българи в Швейцария. Подобна практика не е прецедент. Преди две години Германия купи срещу 5 млн. евро диск с информация за данъчни измамници с банкови сметки в Лихтенщайн. Тогава редица европейски държави се възползваха от данните, за да започнат дела срещу гражданите, които извършват данъчни измами. НАП също поиска да се осъществи обмен на данни между двете администрации. В писмото до германската приходна администрация отпреди две седмици по повод новия диск шефът на НАП напомни за обещанието на немските данъчни да дадат информация за това, дали са идентифицирани български граждани, които притежават банкови сметки в Лихтенщайн.

Каре

Васил Найденов забравил откъде са му доходите?

Известен естраден певец забравил откъде са получени доходите му за последните 5 години, съобщиха от НАП. Според информация на “Класа” става въпрос за Васил Найденов. Той дал странно обяснение на данъчните инспектори, които го попитали за произхода на средствата му. Според данните на НАП изпълнителят има 3 имота, многократно е пътувал извън страната и води очевидно луксозен начин на живот, но не е получил нито лев доход и не е подавал никога данъчна декларация. Ако амнезията на певеца продължи, органите на НАП ще определят доходите му чрез сравнение с възнагражденията на други изпълнители, заканват се данъчните. Инспекторите вече са засекли противоречие в твърденията на певеца, защото са се снабдили с писмени доказателства от фирма, която е плащала хонорари на звездата. Припомняме, че според Наказателния кодекс, когато човек има неплатени задължения над 12 000 лв., санкцията може да бъде затвор от 3 до 8 г. и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

Станете почитател на Класа