ДПС пише стратегия срещу кризата

Обществен дебат за излизане от финансовата криза ще прави ДПС. Това съобщи пред „Класа“ депутатът Камен Костадинов. Решението е взето на партиен форум в курорта Боровец през уикенда.
На срещата хората на Доган обсъдили подробно доклад за влиянието на кризата върху страните от ЕС на шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от 11 февруари, който според тях е бил твърде слабо разгласен у нас. Въпросният документ представя трите основни варианта за излизане от кризата: U-образния, който предвижда бавно и мъчително възстановяване, V-образния, който вещае бърз скок след рецесията, и ефекта W, според който е възможно закрепване на икономическата ситуация, след който обаче ще настъпи нов рязък спад. В ДПС започват и работа по параметрите на нова референтна рамка за страната от 2014 до 2020 г.
Готови да се включат в дискусия за излизане от кризата са от БСП. Червените обаче се опасяват, че предложенията им няма да бъдат чути от управляващите. „Ще участваме, стига да има кой да ни чуе, защото в момента разговаряме с глухи“, коментира пред „Класа“ бившият икономически министър Румен Овчаров.
Скептично към идеята на ДПС се отнасят управляващите от ГЕРБ и активистите на Синята коалиция. „Не сме мислили по въпроса. Ако имаше лек срещу кризата, светът отдавна да е излязъл от нея“, категорична беше депутатката от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова. „Мерките за излизане от кризата са като третирането на болест. Всеки етап на заболяването изисква специфична реакция“, обясни пък зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров.

Станете почитател на Класа