Европарламентът подкрепи разширяването на еврозоната

Людмила Куюмджиева

Европейският парламент /ЕП/ призова Европейската централна банка /ЕЦБ/, Европейската комисия /ЕК/ и държавите членки от еврозоната да насърчават процеса на икономическа и парична интеграция в рамките на съюза и да подкрепят разширяването на еврозоната, съобщи за “Класа” евродепутатът от ГЕРБ Илиана Иванова.
Призивът е част от внесени от Иванова допълнения към годишния доклад на ЕП за еврозоната и публичните финанси за 2009 г., който бе гласуван на редовно заседание на Комисията по икономически и валутни въпроси на Европарламента във вторник. Той е бил приет с пълно мнозинство от членовете на комисията с подкрепата на докладчика Свен Гиеголд от Зелените и всички координатори на политически групи. Записано е било одобрение за “разширяването на еврозоната на държавите членки извън нея с доказано добра и стабилна фискална дисциплина”. Предстои докладът да бъде одобрен и на пленарна сесия в Страсбург.
Илиана Иванова обясни, че поправките, които е внесла, имат за цел да наложат ползите от разширяването на еврозоната не само за страните, които не са членки, но и за тези, които вече са се присъединили. Тя бе категорична, че настоящата криза не трябва да доведе до затварянето на еврозоната за нови членове.
“Знаете проблемите с Гърция, в този ред стоят и други държави като Португалия и Испания, затова ние разбираме притесненията на ЕЦБ. Въпросът е, че положението, което държи България с добрата фискална политика и най-ниския бюджетен дефицит, трябва да бъде признато”, коментира Иванова.
Препоръките на Европарламента нямат законодателна роля, но имат силата на резолюция на ЕП и съдържат политическо послание към съответните институции. Иванова обясни, че ЕЦБ в момента оценява конвергентната програма на България, както и състоянието на публичните финанси. В най-кратки срокове трябва да получим конкретен отговор дали страната има разрешение за влизане в ERM II – т. нар. чакалня на еврозоната.
Междувременно бащата на валутния борд в България проф. Стив Ханке похвали в свой анализ финансовата стабилност на България. “Въпреки че балтийските страни и България понесоха тежки удари през сегашната финансова криза, те запазиха своите системи тип валутен борд и удържаха фискалната си позиция стабилна. Вследствие на това те не рухнаха и сега се възстановяват”, заявява Ханке. От началото на годината перспективите на кредитните рейтинги на всички тези страни бяха повишени, припомня професорът в анализа си, публикуван в Globe Asia Magazine.
Ханке отправя остра критика срещу южната ни съседка. Държавният дълг на Гърция като процент от БВП е начело в диаграмите на ЕС със 124,5%, а прогнозата за фискалния й дефицит за 2010 г. е 11,3%, на второ място непосредствено след дефицита на Ирландия от 12,4%, се казва в статията, чийто превод е разпространен от финансовото министерство.Жан-Клод Юнкер: Реалистично е до три години да сте в еврозоната

Амбициите на България да се присъедини към еврозоната през 2012-2013 година са реалистични. Това каза вчера след среща с българския президент Георги Първанов премиерът на Люксембург и председател на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от БНТ. Той обаче допълни, че страната ни има в тази област още много работа за вършене. Амбицията на България за присъединяване към общата европейска валута беше обсъдена по-рано днес и с белгийския министър-председател Ив Льотерм. Според Първанов цялостната конюнктура в еврозоната няма как да не повлияе върху решението кога България да стане част от нея.

Станете почитател на Класа