Правим смесено газово дружество с Гърция

Да бъде създадено смесено българо-гръцко дружество, което да изгради реверсивна газова връзка между двете страни, се договориха вчера заместник енергийният министър Мая Христова и гръцкият министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Йоанис Манятис, съпредседатели на смесената работна комисия по проекта. В Атина се състоя работна двустранна среща. Новата компания ще е резултат от подписаното през юли 2009 г. споразумение между “Български енергиен холдинг“ , гръцката ДЕПА и италианската “Едисон“ за изграждането на новата връзка Комотини-Димитровград-Стара Загора. Меморандумът между трите компании предвижда създаването на съвместна компания с 50 на 50 процента участие на БЕХ и IGI Poseidon, в което равноправни партньори са ДЕПА и “Едисон“.
По предварителни разчети тръбата трябва да бъде пусната в експлоатация през 2012 година. Газовата връзка с южната ни съседка ще осигури на България подаване на около 3 млрд. куб. м газ годишно с възможност да достигне 5 млрд. куб. м на година. Дължината на трасето е около 170 км, а стойността на проекта е 150 млн. евро. От тях 45 млн. евро са осигурени от Европейската енергийна програма за възстановяване.
ЕК ще отпусне на България 54 млн. евро за изграждането на реверсивни газови връзки с Гърция и Румъния, съобщи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу след среща с президента Георги Първанов преди ден.
Компанията „Солвей" ще разработи ново солно находище в България, а солните каверни са най-доброто място за съхранение на природен газ, каза вчера държавният глава вчера след среща с ръководството на белгийската фирма. Ако проектът се осъществи, страната ни ще бъде една от най-добре подсигурените при нови газови кризи, каза Първанов, но не посочи къде ще се намира новото находище.

Станете почитател на Класа