СДС: Ахмед Доган е раздавал парите по ПУДООС

Райко Байчев

Ахмед Доган наистина е бил инструментът, който разпределял парите в държавата, както самият той призна преди изборите миналата година в с. Кочан. Това заяви вчера лидерът на СДС Мартин Димитров. Той раздаде на журналистите писмо от кмета на община Гърмен Ахмед Башев до Ахмед Доган, с копие до министъра на околната среда и водите в кабинета „Станишев“ Джевдет Чакъров и депутата от ДПС Муса Палев. Писмото е от 13 декември 2006-а и в него Башев иска 1 633 000 лева по Програмата за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за довършване на водопровод в село Рибново. „След като писмото е заведено в ПУДООС, парите са получени веднага на следващия ден. А села като Горно Асеново например по 3-4 години не са получавали средства по подобни проекти“, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров. Той добави, че сините са поискали министерството да задейства контролните си механизми и да изготви сигнал до прокуратурата. „Освен това искаме и закриването на ПУДООС“, каза Димитров. „Една от основните функции на депутата е избирателите да комуникират с него и чрез него с изпълнителната власт. Това е съвсем нормално“, коментира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан във връзка с писмото на Башев. И добави, че Доган е народен представител от Благоевградски регион. „Когато СДС бяха на власт с Иван Костов начело, съм пращал и на него писмо и потърсих помощ. Той обаче не си мръдна пръста“, заяви пред „Класа“ кметът на Гърмен Ахмед Башев. „Писал съм и на Станишев, и на Сакскобургготски, и на всички министри на околната среда. Проблемът е 20-годишен – цели 20 години 3000 души в Рибново от 24 часа на ден имаха вода само 4“, обясни Башев.
Димо Гяуров от СДС съобщи и за други злоупотреби. „В село Крумово е подаден проект за изграждане на канализация, стойността на която е 1,2 млн. лв. Но по ПУДООС са отпуснати 1,5 млн. лв. Защо?“, попита Гяуров. Той добави, че в Несебър, пак по ПУДООС, са отпуснати 1,7 млн. лв. за дейности, които нямат нищо общо с програмата.
Сините също съобщиха, че от 2008 г. до 2009 г. в НАПИ са разплатени над 10 млн. лв. за пътища, които де факто ги няма. „В ДФ „Земеделие” има разплатени 90 млн. лв. за несъществуващи обработваеми земи, 60 хил. лв. са разплатени за консултантски договори, а 300 хил. лв. са дадени за изготвянето на стратегия за човешки ресурси от 8 страници“, каза Гяуров. СДС призоваха ресорните министерства, посредством инспекторатите си, да обработят данните и да ги поднесат в удобен вид на прокуратурата.Нарушенията трудно се доказват

Нарушенията по ПУДООС се оказват трудно доказуеми, съобщиха за „Класа“ от екоминистерството. Прокуратурата е поискала още информация по екопроектите, финансирани от държавното екологично предприятие.
Анализи за последните 4 години показват, че са пропилени 684 млн. лв. – 412 млн. лв от фонда и 272 млн. лв. от държавния бюджет. МОСВ завари договори за 249 млн. лв. при налични средства 300 хил. лв. Беше спряно договарянето на обекти за 123 млн. лв. и анулирани договори, по които няма започнати строителни работи за 36 млн. лв. Сега ПУДООС дължи разплащане на договори за над 90 млн. лв., което блокира възможностите за съфинансиране за 2 г. напред.2 млн. лв. бонуси раздадени във фонд „Земеделие“


През декември 2008 г. са изплатени над 2 млн. лв. допълнителни възнаграждения във фонд „Земеделие“ без заповед на изпълнителния директор и без да са спазени вътрешните правила. Това е една от констатациите в доклада на Сметната палата. Най-големи суми са си раздавали служителите от отдел „Рибарство и аквакултури”, въпреки че все още Оперативна програма „Рибарство” не е тръгнала и има риск прилагането й да бъде блокирано от Брюксел. Според констатациите на одиторите един служител е получил средно 20 хил. лв. при обработени 0,5 заявления.
Процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) са провеждани, без да се поставят конкретни изисквания към икономическото и финансовото състояние на участниците. В периода от 1 януари 2009 г. до 30 юни 2009 г. са сключвани договори за хотелско настаняване за провеждане на семинари и обучения само на база докладни без процедура по реда на ЗОП и така са похарчени над 300 хил. лв. без ДДС.

Станете почитател на Класа