Президентът налага вето на два закона, премиерът го подкрепя

Сава Петров

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху приетите наскоро промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за събранията, митингите и шествията на гражданите. Това стана ясно вчера след срещата му с премиера Бойко Борисов и лидерите на двата най-големи синдиката у нас - КНСБ и КТ „Подкрепа“, Желязко Христов и Константин Тренчев. Пред журналисти държавният глава поясни, че е недоволен от определени текстове в нормативните актове и затова ще се възползва от правото си да им наложи отлагателно вето и да ги върне за доработване в пленарна зала.

Възраженията

Промените в закона за отбраната са подразнили държавния глава, който е върховен главнокомандуващ, с ограничаване на правомощията му. Това се отнася до текста, в който се казва, че началникът на отбраната е на пряко подчинение на военния министър, а не на президента. Министър-председателят се ангажира да се съобрази с аргументите на “Дондуков” 2 и текстовете да бъдат преработени. “Не съжалявайте, може утре ние да имаме президентската институция, така че не бива да се орязват правомощията, ако това е била целта”, шеговито се обърна към депутатите от ГЕРБ Бойко Борисов, с чиито гласове бяха приети и двата закона.
Държавният глава възразява и за начина, по който ще става изплащането на обезщетение при освобождаване на военнослужещи. Досега те получаваха парите накуп не по-късно от 45 дни след напускане. Промяната в новия закон предвиждаше разсрочване при изплащането. Тя бе лансирана и защитена в пленарна зала от доскорошния военен министър Николай Младенов, според когото „заради източване ведомството е доведено до ситуацията, в която става невъзможно изплащането на тези обезщетения наведнъж“.
Борисов се съгласи и с тези доводи на президента. Той допълни още, че трябва да се преформулира по друг начин названието „началник на отбраната“, което беше въведено с новия закон на мястото на старото „началник на Генералния щаб“. „Самото мое разбиране е, че “началник на отбраната” като дума, като словосъчетание от думи не отговаря на длъжността и функциите на човека, който ще изпълнява тази функция. Затова се надявам да се приеме и от парламента “началник-щаба на отбраната”, каза премиерът. Той добави, че освен на министъра началник-щабът на отбраната ще бъде подчинен и на президента“.

Уточняване на разстоянията за митинги и шествия

По отношение на втория спорен закон – за събранията, митингите и шествията на гражданите, с които се въведе зона за сигурност при протест около сградите на Народното събрание, президентството и Министерския съвет, президентът, премиерът и синдикатите се разбраха тя да има точни параметри, за да станат възможни митингите. Любопитна подробност е, че вносителите на промените, с които на практика протестите се обезсмисляха, са трима депутати от ГЕРБ - Ивайло Тошев, Красимир Ципов и Емил Радев.
Становището на тримата участници в срещата е, че е допустимо ограждения да се поставят на минимум 5 м и максимум 20 м от сградата на съответната институция. Прието беше също и настояването на профсъюзите предупреждението за протестна проява да бъде намалено от 72 часа на 48, като разрешенията както и досега ще бъдат давани от кметовете.


Реакции

Цецка Цачева, председател на НС: Институциите работят демократично
До момента в парламента не са постъпили мотивите на президента за отмяна на текстове от закона за отбраната и закона за митингите. Едва след като прочета становището на държавния глава, бих могла да коментирам. Връщането на двата закона е знак, че институциите в България работят демократично, всяка съобразно своята компетентност.

Павел Шопов, зам.-председател на „Атака“: Не съм запознат с мотивите
Не съм запознат с мотивите и не мога да коментирам. Едва след като добия непосредствени впечатления и се запозная с тях, бих могъл да взема отношение.

Четин Казак, депутат от ДПС: Имахме резерви още при обсъждането
Специално за Закона за отбраната и въоръжените сили ние още по време на обсъждането изказахме резерви по отношение на някои текстове, които бяха приети и бяха наложени от новия министър на отбраната, който тогава беше зам.-министър. Сега стана ясно, че когато има диалог, нещата могат да се коригират по-рано и може би нямаше да се стигне дотук. Що се отнася до другия закон - нещата малко се преекспонираха и наистина трябва да се прецизира текстът за обхвата на зоната за сигурност. Ние подкрепяме ветото.

Антон Кутев, депутат от БСП: Подкрепяме ветото
И за двата закона сме изразили позициите си в зала. За мен сериозният проблем е в закона за митингите, защото за 20 години преход никой не си позволи да забранява по някакъв начин протестите на хората. Смятам, че действието на президента е много правилно. По Закона за отбраната и въоръжените сили левицата изрази позицията си при обсъждането му, но нямаше кой да ни чуе. Там имаше проблеми с президентските правомощия. Твърдо подкрепяме решението на президента за вето.

Яне Янев, лидер на РЗС: Недемократично беше да се ограничават правата за протест
Бойко Борисов показва за пореден път, че не се държи като отговорен държавник, а като тартор на силова групировка. РЗС излезе със специална декларация, в която приветстваме налагането на вето на Закона за митингите и шествията и считаме, че в една демократична държава е недемократично да се ограничават българските граждани в правото им на протести пред пред парламента и Министерския съвет.

Станете почитател на Класа