СДС поиска държавата да се издължи на бизнеса

СДС ще иска от правителството цялостна антикризисна програма, заяви лидерът на партията Мартин Димитров след срещата си с представители на работодателски организации вчера. Като конкретна антикризисна мярка той призова държавата да върне дължимия ДДС на бизнеса, който по различни оценки е между 400 и 800 милиона лева. „Крайно време е този ДДС да се върне, защото държавата не може да държи парите на другите, за да си прави собствени политики. Това ще доведе до фалити“, каза Димитров.
Според него, ако не бъдат взети спешни мерки, през 2010 г. в България ще има нови 100 000 безработни. Поради тази причина в бюджета няма да влязат 500 милиона лева от неплатени данъци и осигуровки, а държавата ще трябва да плати 150 милиона лева помощи за безработица. Затова сините предлагат държавата да си изготви график и да започне да изплаща задълженията си към фирмите поетапно. Друго антикризисно предложение на СДС е да се направи анализ на ефективността на правителствените разходи и неефективните да се орязват. Димитров заяви още, че бюджетът няма да спечели толкова от намаляването на ДДС, колкото от намаляването на осигуровките, тъй като това ще насърчи заетостта. Достъпът до еврофондовете е свързан с конкретни препоръки на Европейската комисия, посочи още Мартин Димитров.
„Ситуацията сега прилича на онази приказка, в която викаме неволята. Премиерът не може да разчита на лични договорки с европейски политици“, каза Димитров. Той заяви още, че днес от СДС щели да извадят данни за това, как Ахмед Доган разпределя средства в държавата.

Станете почитател на Класа