ДСБ решава днес за подкрепа на столичния бюджет

Николай Коцев
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Политическото ръководство на ДСБ–София свиква председателски съвет днес, на който партията ще реши дали да подкрепи столичния бюджет. Той трябва да бъде гласуван след броени дни - на 4 февруари (четвъртък), но сред хората на Иван Костов вече се чуват гласове, че той или не трябва да бъде подкрепен, или да бъде подкрепен, но с определени условия. Мотивите на недоволните са, че ако ДСБ гласува бюджета без никакви условности, това щяло да значи и категорична подкрепа за управлението на ГЕРБ в столицата.
До ропот в редиците на ДСБ се стигна заради факта, че от партията на премиера Бойко Борисов не спазват предизборното си споразумение, сключено със Синята коалиция преди местния вот в София, за назначение на техен зам.-кмет срещу подкрепа за Йорданка Фандъкова, потвърдиха пред „Класа“ два независими източника от политическото ръководство на ДСБ. Напрежението ескалирало в последните дни, защото десните партии в СОС били пренебрегнати и при писането на столичния бюджет.
„Когато подписвахме предизборното споразумение с ГЕРБ, в него не беше записано официално, че ще получим заместниккметско място в София, но въпреки това те ни обещаха точно това. В споразумението пише още, че ще работим заедно по 5-6 приоритета в града, но не се прави абсолютно нищо в тази посока. Изобщо не ни викаха и когато писаха бюджета, затова наистина вече има недоволство, а и тотално разочарование от столичната политика на ГЕРБ“, обясниха пред „Класа“ от ДСБ. Хората на Иван Костов недоволстват и от факта, че в ГЕРБ се държат така, „сякаш изобщо не са подписвали споразумение и не са получили политическа подкрепа в София“.
„Това недоволство само ме учудва. В споразумението, което подписахме със Синята коалиция в София, няма клауза, че те ще получат заместник-кмет или друго кадрово назначение“, каза пред „Класа“ зам.-председателят на групата на ГЕРБ в СОС Николай Стойнев. Той обаче не отрече, че действително са се споразумели да работят заедно със старите десни партии по основните приоритети на града, включително и за писането на бюджета.
„Няма конфликт между СДС и ГЕРБ. Ние имаме тристранно споразумение, в което настояваме за съвместна работа по определени приоритети, като децентрализация, озеленяване на София, по-чист град, но към момента не можем да кажем, че ГЕРБ не изпълнява поетите ангажименти“, каза пред „Класа“ Любен Петров, зам.-председател на СДС–София.

Станете почитател на Класа