Възобновяват разследването за имотите на Доган

Разследването срещу Ахмед Доган за имотите, които публично се свързват с неговото име, ще бъде възобновено. Това е уверил вчера министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с лидера на ДСБ Иван Костов, съобщиха от централата на партията. Съпредседателят на Синята коалиция е предал на премиера писмо, с което настоява МВР да проследи през Агенцията по вписванията и Търговския регистър как са направени сделките за придобиване на имотите.
Това са т.нар. Боянски сараи, хотелът "Каса Домини" в Рибарица, СПА комплексът "Орфей" в Девин, паркът "Росенец" до Бургас и Дворецът на децата в родното село на Доган - Дръндар, Варненско.
В писмото се настоява още да се разкрие как се финансира издръжката и охраната на имотите, защото според ДСБ те нямат собствени източници.
На следващо място е посочено, че трябва да се изясни и доколко самото строителство на сградите е законно, а ДАНС да провери дали собствениците им са участвали в схеми за пране на пари.
От ДСБ припомнят, че на 21 май 2008 г. поискаха подобна проверка от предишното Народно събрание. Със случая се зае парламентарната комисия за борба с корупцията, която нареди на Националната агенция по приходите (НАП) да направи проверка. 8 месеца по-късно от там дадоха информация само кои фирми са собственици на имотите и за какви суми са купени. Информацията беше предадена и на прокуратурата, която на 22 април разпореди нова пълна ревизия, която все още не е приключила.

Станете почитател на Класа