Парламентът одобри новите пари за здравната каса

Павел Райчев

Със 127 гласа „за“ и 38 „против“ Народното събрание прие вчера на първо четене проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година. Бюджетът предвижда 2,5 милиарда лева приходи и трансфери, докато разходите на НЗОК са в размер на 1,7 милиарда лева. Гласуването на средствата мина след почти двучасови спорове в залата на парламента, като от БСП и ДПС се обявиха срещу по-малкото пари, заделени в сектора.
„За бога, братя, не боледувайте. Или, ако го правите, боледувайте до 31 декември 2009 г., когато има средства за болнична помощ“, заяви Мая Манолова от Коалиция за България. „Ще се лекуват тези, които имат пари, а бюджет с толкова малко пари застрашава живота и здравето на българските граждани“, добави Манолова.
„Не разбирам защо е този рекорден излишък в бюджета на НЗОК от над 800 млн. лева“, каза Хасан Адемов от ДПС.
„Не може точно вие да говорите за здравеопазване, при положение че осем години точихте касата и я съсипахте“, отвърна остро на опозицията зам.-председателят на парламента от квотата на ГЕРБ Лъчезар Иванов.
По повод твърдението, че с този бюджет за болнична помощ 660 000 българи няма да се хоспитализират, министърът на здравеопазването Божидар Нанев заяви, че броят на хоспитализациите в последните години се е увеличил от 900 хиляди на 1,8 милиона и че в България има свръххоспитализация. Веднага след гласуването на бюджета председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че от Коалиция за България е гласувано с картите на Румен Овчаров и Димитър Дъбов, докато тях ги е нямало в пленарната зала. „Бях там и гласувах“, коментира по-късно Овчаров. Той посъветва Цачева „да спре да брои депутатите като дружинна ръководителка“.

Станете почитател на Класа