Премиерът обяви: Подкрепяме БАН, но искаме реформи

Станислав Савов

За следващата година БАН запазва същия бюджет, който е имала и през 2009 г., каза вчера премиерът Бойко Борисов, след като се видя с председателя на академията акад. Никола Съботинов.
Борисов определи като „лъжа и популизъм“ твърденията на предишните управляващи, според които във фонд „Наука“ миналата година са били дадени три пъти повече средства. „Сумата е била преведена, за да се пише и говори колко много пари са отделени за научни изследвания, а после веднага е била изтеглена, както са направили и с фонд „Ин витро“, каза Бойко Борисов.
Премиерът обяви, че БАН ще се ползва с подкрепата на правителството, но настоя за реформи и помоли работещите да не трупат големи количества отпуски. Той даде пример, че в академията има служители, които имат да ползват по около 600 дни отпуска.
Около 500 души ще бъдат съкратени от БАН, съобщи вчера акад. Никола Съботинов. Това ще струва на държавата около 3,6 млн. лв., които ще бъдат изплатени на съкратените като компенсации.
Председателят на академията обяви, че започват реформи - първо по отношение на възрастовата структура, а след това и структурни промени. Според Съботинов първите, които ще бъдат освободени, ще са всички над 65-годишна възраст, но учените със значими резултати и работещите по определени проекти ще имат възможност да продължат работата си.
Ще бъдат търсени възможности за привличане на млади учени, каза още Съботинов. Той добави, че в момента средната възраст на работещите в БАН е 53 години. Според него това е така, защото заплащането е ниско и това демотивирало младите хора.
„Една тухличка от БАН няма да се вземе", каза категорично премиерът Бойко Борисов по повод твърденията, че правителството има за цел да закрие академията и да разпродаде имотите й, които са твърде апетитни. Борисов напомни, че 4 години е бил кмет на София, за това време не е взел една сграда, и подчерта, че целта на срещата с акад. Съботинов е била да се извадят науката и БАН от полето на политическите спорове и скандали.
Като „нахално“ и „скандално“ беше определено от премиера Бойко Борисов поведението на опозицията във вторник, когато в парламента се приемаше бюджетът за 2010 г. След дебата в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че разчетите за следващата година са приети без сблъсък на идеи и че така на практика се е обезсмислила ролята на депутатите.
"Цял ден ядоха кюфтета, пиха кафета, кикотиха се по коридорите. Когато аз говорих, имаше двама-трима души в залата. Отишъл съм аз, четем, стои цялото правителство, чакаме въпроси, дебат, а тях ги няма – ядат кюфтаци", разясни премиерът. "В момента, в който трябва да се дебатира, няма никой. А вечерта по всичките телевизии коментират бюджета. Това се казва нахално поведение. Хилят се в кафенетата и когато си отиваме, те излизат да приказват. Това се казва липса на всякаква отговорност", допълни министър-председателят.
В заключение по темата Борисов отбеляза още, че кабинетът му ще остави без отговор това „безотговорно поведение“.

Станете почитател на Класа