Сергей Станишев нападна бюджет 2010 със статия

Ден след приемането на първо четене на бюджета за 2010 г. бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев публикува обширна статия в официалния сайт на БСП.
В материала, озаглавен с лаконичното „17 ноември“ (датата на гласуване на бюджета), Станишев остро критикува поведението на ГЕРБ в парламента и гласувания без дебати бюджет.
Лидерът на БСП нарича ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“ и РЗС „управляваща коалиция“, защото „по европейските демократични правила подкрепящите бюджета са част от управлението“. Станишев пише, че тежестта от кризата ще понесат бедните, а новият бюджет отнема социални права и придобивки, обрича образованието и общините, ще причини безработица и ще доведе България до най-тежката фаза на кризата. Според бившия премиер Народното събрание е придатък за узаконяване на решенията на правителството и указанията на министър-председателя Бойко Борисов. Експремиерът обвинява депутатите от ГЕРБ, че работата им е само да натискат копчетата и да тропат по банките и да „дюдюкат, ако някой от опозицията противоречи за нещо“. „Класа“ припомня, че при гласуването на бюджета на първо четене във вторник социалистите не участваха в дебатите.

Станете почитател на Класа