Бойко Борисов забрани боя в ДАНС

Станислав Савов

В Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е имало голямо напрежение, а служителите й са стигали до ръкопашни схватки. Това заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов след среща с работещите в българското ФБР. "Забранявам боя. Който иска да се бие - при мене в Министерския съвет", каза още премиерът.
Първите съобщения за физическата разправа между агентите на ДАНС се появиха миналата седмица в интернет. Оказва се, че за тези побоища са знаели експремиерът Сергей Станишев и бившият председател на родното ФБР Петко Сертов, но не са предприели нищо.
„Надявам се за ДАНС вече да се чува само при успешни операции. От днес агенцията ще се занимава само с това, което законът й повелява", каза Борисов. Пред журналистите той сподели, че е видял в очите на агентите заряд и желание да бъде изчистено името на институцията, и че съставът е силно мотивиран за работа.
Премиерът каза още, че ще даде най-висока оценка на този служител от ДАНС, който му донесе реална разработка за сегашните министри, зам.-министри или кметове на ГЕРБ. Миналата седмица лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че в централата на партията вече постъпват сигнали срещу публични фигури от средите на днешните управляващи и че данните в момента се обработват. По този повод премиерът коментира, че все още не е получил никакви материали от Янев.
Борисов съобщи, че новата концепция и проектозаконът за ДАНС са раздадени на всеки един служител на агенцията. Най-късно до петък той очаква да получи писмено техните становища за промени на текста. „Вече чух много добри предложения, които биха позволили да се улесни работата на агентите и да се намали бюрокрацията, каквато е и логиката на новата концепция“, каза Борисов.
Освен бързо придвижване на документите, в проктозакона е предвидена и добра координация между МВР, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (НСБОП) и ДАНС на ниво директори. Премиерът допълни, че по този начин функциите на родното ФБР и НСБОП няма да се припокриват. „Затова правим нов текст", обясни Борисов. Запитан дали в ДАНС ще има съкращения, премиерът отговори с думите, че такива има навсякъде. Той обеща, че ще отвори отново стола в сградата на НСБОП, където се помещават и част от звената на ДАНС, тъй като работещите няма къде да обядват и прибягват до услугите на фирмите за кетъринг.

Станете почитател на Класа