Волен Сидеров, лидер на партия „Атака“: Берлускони ни посъветва да направим дясноцентристки блок

- Г-н Сидеров, турският външен министър заяви, че страната му ще се бори за засилване на влиянието си в териториите на бившата Османска империя. Според вас това заплаха ли е за България?
- Преди всичко трябва да се прецизира източникът, от който идва изказването. Защото в момента македонските телевизии не са най-сигурният източник. По принцип съм говорил неведнъж, че Турция като държава води пантюркистка политика. Това не е тайна за никого. Няма значение дали вътрешният министър е споделил идеята си в неофициална обстановка, защото турците на практика правят опити да възстановят влиянието си в границите на бившата Османска империя. Има много книги, разработки и студии на тази тема. В Турция има научни центрове и цели звена, които разработват пантюркистката идея. Те искат да възобновят влиянието си върху т. нар. външни турци, както неправилно се наричат всички мюсюлмани на Балканите. Моето мнение е, че Турция влага големи средства в тази насока и амбицията й е това да се осъществи чрез влизането й в ЕС. Точно заради това „Атака“ е против допускането й в съюза, защото със своя демографски и икономически удар ще заеме наистина позициите, които е имала по време на Османската империя. Представете си една България от вече за съжаление 7 млн. население, с отрицателен демографски баланс, с цели социални групи, оставени извън борда, да бъде залята от една вълна от близо 70 млн. турци, водени от много агресивна демографска и икономическа политика. Да не забравяме и ислямския фактор. В момента страната се управлява от ислямистко правителство. Ако всичко това нахлуе без граници в териториите на България, Гърция и Румъния, наистина ще се стигне до възстановяване на Османската империя. Вероятно за това е говорил външният министър на Турция, защото той едва ли е безумец, който смята, че ще може да се наложи промяна на държавни граници с война и насилие. Поради тази причина търсим сродните мнения в ЕС. Има доста такива, знаете, че и президентът на Франция Никола Саркози, и Ангела Меркел са срещу приемането на Турция. Този въпрос е дискусионен и трябва да остане дълго време такъв.

- Защо инициирахте декларацията, която порицава отсъствията на Ахмед Доган и Сергей Станишев в парламента?
- Продължавам да недоумявам защо, след като медиите се възмущаваха от отсъствията на Доган, сега се стига до въпроса „защо“. Въпросът трябваше да бъде „защо толкова късно“ се стигна до тази декларация. Това отношение на Станишев и лидера на ДПС към работата в НС дразни страшно хората. Те се дразнят, когато депутатите не са в залата, и това съм го чувал стотици пъти при срещите си с нашите привърженици. Казват ни: „Как може аз да ходя на работа редовно, а вие, когато сте длъжни да сте там, не сте.“ Наистина има я и дискусията каква част от работата на народните представители е присъствието им в пленарната зала, но присъствието в нея е дълг на депутатите. След като не разполагаме с принудителни средства, които да накарат Доган и Станишев да идват на заседанията, се стига до тази декларация. Не виждам причини да обяснявам защо е предложена тази декларация. Ако попитаме избирателите на ДПС и БСП - те също ще поискат лидерите им да идват на работа.
За съжаление единствените мерки, които могат да се вземат срещу тези нарушения, е орязване на 2/3 от депутатската заплата. Разбирате, че Доган и Станишев този въпрос не ги вълнува, защото са милионери и двамата. Тук става дума за уважение към парламентаризма. Това показва и волята на това управление да се наложат правила, които да важат за всички. Например вече е гласувано от следващата година да се въведат биометричните данни в депутатските карти и да стане невъзможно гласуването с чужди карти. Виждате, че нещата могат да се случат, когато има воля. Заради това подкрепяме ГЕРБ. Наистина има решителност за слагане на правила и тръгване по нов начин на държавния живот. Вижда се осезаемо.

- Има видими търкания между десните партии, които подкрепят правителството, това може ли да доведе до нестабилност?

- Ние подкрепихме поправките в МВР, а обструкции имаха колегите от Синята коалиция и РЗС. Аз се обърнах с един съвет да бъдат по-конструктивни, защото няма смисъл да се правят, че не участват в управлението. Например Иван Костов е шеф на комисията за контрол на ДАНС, Яне Янев също е шеф на комисия. Не могат да се оплачат от липса на сътрудничество с ГЕРБ. За това съм критичен към колегите от другите подкрепящи парламентарни групи. Ние сме си поставили една стратегическа цел – досегашното управление да бъде трайно отстранено. Не трябва БСП и нейният сателит ДПС дори да си помислят в близките години за връщане във властта. Всеки един опит да разклащаме подкрепата, която даваме за ГЕРБ, води до засилване на тези две партии. Те сега са зашеметени още от изборния удар, но вече виждам признаци, които показват, че тези стари апаратни партии се възстановяват и ще използват всяка възможност, за да забиват клинове между нас.
Ясно е, че в момента не ни трябва разклащане. Сега правителството е натоварено с огромна тежест – истинска финансова криза, огромна дупка в бюджета и неясни харчове. Ще поискам от финансовия министър справка как са направени тези невероятни разходи, които стигат към 4 млрд. лв. и половина. Това е същинската тема. Тук не става дума за реваншизъм, а да стане ясно върху какво стъпва управлението. Как може да се започне отначало, без да е ясно каква съсипия е била преди това? Трябва да се гледа стратегическата цел и не трябва колегите на всяка цена да се правят на различни.

- Как виждате бъдещето на управляващото мнозинство?
- У нас за първи път се прилага модел, при който много от десните партии, подкрепящи кабинета, не са представени в него. Това е модел, който вероятно ще прерасне в коалиция. По време на посещението си тук Силвио Берлускони ни даде този съвет на базата на техния опит. В Италия, след като в продължение на 60 години е имало 57 кабинета, идва в политиката Берлускони и уедрява вота на хората, като създава големи партийни коалиции. Създаден е модел от два големи блока - дясноцентристки и лявоцентристки, които се състезават, като извеждат ясен лидер, който ще е министър-председател. Подкрепящите партии са си в списъка и човек може да гласува за тях, но да не става размиване на гласовете. Аз предложих нещо подобно преди повече от година, но тогава нямаше чуваемост сред опозиционните лидери. Предлагах включително и предизборен блок. Тогава просто щяхме да отвеем тройната коалиция. Сега нещата вървят към едно такова обединение. Това е бъдещето, защото всичко останало е нестабилност и хазарт. Никога не са ясни бъдещите коалиции и кого ще извадят от ръкава си за министър-председател.
На практика във вота има много голяма доза мажоритарност. Лидерите са лицата на партиите. Така е в целия свят. Няма какво да се лъжем. Комунистическата теория, че личността няма значение в историята, просто не е вярна.

- Според вас последните скандали с докладите на ДАНС, които циркулират в публичното пространство, в каква степен ще навредят на службите?
- Зле ще се отрази този скандал. Той блокира работата на службите. Тези вътрешни борби и оплювания на ръководителите вътре правят отвратително впечатление и доказват, че трябва да се реформират тези структури. Ние, от комисията за контрол на ДАНС в парламента, инициираме една кръгла маса по тези проблеми. Надяваме се на нея другата седмица да присъстват и премиерът, и шефовете на тези служби и заедно да изработим една концепция за тяхното бъдеще. Явно е дошло времето за реформи. Всичките тези скандали идват още от времето на прехода. Тогава стана едно смесване на мутри с ченгета. Нека си спомним, че много от убитите босове на групировки – Самоковеца, Димата–Руснака имаха в джобовете си карти на НСС и дори на ЦСБОП. Значи ли това, че са били агенти под прикритие, които движат тъмни сделки и вършат мръсна работа? Цялото това смесване трябва да се изчисти и се надявам, че тези скандали ще доведат точно до това. Убеден съм, че Борисов ще направи решителни стъпки. Каквото и да се говори, той е човек с решителност и мисъл за това, държавата да върви напред. Аз съм се убедил в това от личното си познанство и общуването с него. То невинаги е било спокойно, но е истинско. Казах го на вечерята, когато Берлускони беше тук – нашата подкрепа е категорична и безрезервна, защото виждаме в лицето на г-н Борисов един човек, пълен с решителност и много харесван от хората. Те го одобряват, защото четат в изражението му, че е искрен с тях. Той заслужава подкрепа и аз ще съм последният в България, който би работил срещу него, за да гледа сеир.

Интервюто взе Александър Сивилов

Станете почитател на Класа