Борисов: Връщам спецслужби в министерствата, ако не заработят

Станислав Савов

Премиерът Бойко Борисов даде вчера два месеца на специалните служби и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да заработят нормално. „Разпоредил съм много проверки, ако и по мое време ситуацията остане същата и нещата не се подобрят, част от спецслужбите трябва да бъдат върнати към министерствата”, заяви вчера Борисов при посещението си в Разлог. Той допълни, че бившето правителство е изградило структури, създаващи само напрежение и че ДАНС е точно такава служба.
Поводът: на 24 октомври министър-председателят Борисов обвини предшественика си Сергей Станишев, че е изнесъл от Министерския съвет доклад на ДАНС, който е бил "за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация". Документът е бил предаден на Борисов от бившия служител в агенцията Алексей Петров в качеството му на „лоялен гражданин“. Докладът е бил изготвен на 8 октомври 2008 г. в пет екземпляра и е съдържал 30 страници с класифицирана информация. Той е изпратен до Станишев на 10 октомври 2008 г. чрез специална куриерска служба.
По един екземпляр са получили президентът Георги Първанов, председателят на предишния парламент Георги Пирински, главният прокурор Борис Велчев. Техните доклади са върнати в ДАНС, като първият екземпляр се е пазил там.
„Документът не е бил върнат в ДАНС, а е излязъл от кабинета на Станишев и въпреки това не е обявен за откраднат“, каза Борисов. Той поиска от бившия премиер да каже на кого е дал доклада, за да може „главният прокурор да го пъхне в затвора”. Борисов допълни, че би помогнал на Станишев, ако той излезе и каже „Да, грешен съм, дадох доклада на лицето Х, но ме преследват и изнудват”.

Прокуратурата образува досъдебно производство

Зам. градският прокурор на София Роман Василев заяви вчера пред БНР, че прокуратурата вече е образувала разследване за изтичане на класифицирана информация след сигнала на премиера Борисов от събота за изнесения доклад на ДАНС от 2008 г., предназначен за Станишев. Това разследване е различно от досъдебното производство, образувано миналата седмица, за изтичането на друг засекретен документ – отчет на ДАНС за първото шестмесечие на 2009 г., факсимиле от който бе публикуван в първия брой на в. "Галерия" преди около 10 дни.

Реакциите на политиците

„Не мога да коментирам нещо, което не съм чул с ушите си“, каза за „Класа“ първият ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов. „Съгласен съм с едно – острата тревога на министър-председателя за състоянието, в което се намират службите и специално ДАНС“, коментира Костов. Според него сегашното управление е заварило една държава, в която системите за национална сигурност са саботирани от предишните управляващи. „Кръгът около Станишев, в който вероятно е и бившият председател на ДАНС Петко Сертов, искат да покажат, че ГЕРБ не контролира службите за сигурност в България и министър-председателят трябва да реагира“, допълни Костов. Той изрази надежда следващата седмица депутатите да започнат обсъждането на промените в закона за ДАНС, за да може агенцията да се преструктурира и "да заработи на съвсем нова основа".
Пред „Класа“ говорителят на БСП и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Корнелия Нинова каза, че Станишев не е разпространявал класифицирана информация, и че такъв доклад не е изнасян. „Нямам представа какво е стигнало до г-н Борисов, но се притеснявам това да не се окаже една инсинуация както с оня доклад във в. „Галерия“, в който се твърдеше, че съдържа уж информация за корумпирани 13 министри, а се оказа, че е бил рутинен отчетен документ на ДАНС за работата им през първите 6 месеца от съществуването им“, поясни Нинова. Тя допълни, че няма представа как подобен доклад се е озовал в ръцете на бившия съветник в родното ФБР Алексей Петров. Нинова каза, че вероятно през седмицата бившият премиер Сергей Станишев ще излезе със специално съобщение по случая.


Президентът се обяви против опитите за дискредитиране на службата

Президентът Георги Първанов се обявява против опитите за дискредитиране на ДАНС, независимо откъде идват те, съобщиха на 24 октомври от пресслужбата на държавния глава. Става въпрос за всичко излязло в публичното пространство през службата през последните месеци. Първанов е провел разговор с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев и е поискал да бъде направен анализ на всички събития и факти, свързани с работата на службата през последните месеци, се казва в съобщението на „Дондуков“ 2.

Станете почитател на Класа