Отхвърлиха и отчета на комисията за защита от дискриминация

Райко Байчев

След почти двучасов дебат парламентът отказа вчера да приеме годишния отчет за работата на комисията за защита от дискриминацията (КЗД). 82-ма депутати гласуваха „против“, 53-ма „за“ и 44-ма се въздържаха от правото си на вот. ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака“ се обединиха в общ фронт срещу БСП и ДПС в дълъг спор за смисъла на комисията и дали тя е политизирана или не. Това е третият път, в който Народното събрание отхвърля отчети. На 5 октомври мнозинството не прие отчета на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, известна като „Кушлев“. На 19 октомври отхвърли и отчета на НЗОК.
„Такава институция като КЗД не е нужна на една бяла държава, която е членка на ЕС“, обяви от парламентарната трибуна Павел Шопов, зам.-шеф на НС и депутат от „Атака“. Лъчезар Иванов, зам.- председател на НС и депутат от ГЕРБ, защити съществуването на институцията, но според него тя трябва да бъде неполитизирана.
„Да отхвърляте доклади на ведомства, създадени по време на предишни мнозинства, е институционален нихилизъм“, заяви от парламентарната трибуна Лютви Местан, зам.-шеф на парламентарната група на ДПС.
„Отчетът се политизира, но ние не сме политически орган и не приемам такива обвинения“, заяви от парламентарната трибуна председателят на КЗД Кемал Еюп. Той каза, че заплатата му е около 2500 лв. на месец.
Мая Манолова от Коалиция за България заяви, че органът се дискредитира ненужно.
„Кемал Еюп е бивш депутат от ДПС и бивш агент на ДС. Няма как сега да излиза на трибуната и да защитава правата и свободите на хората“, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Той препоръча следващият председател на тази комисия да е човек от малцинството.
След като отхвърлиха отчета на КЗД, депутатите гласуваха и закриването на Националното бюро за контрол на СРС. Контролът вече ще се осъществява от подкомисия в парламента на паритетен принцип – по един депутат от шестте парламентарни групи. Комисията ще наблюдава процедурите по разрешаване, прилагане и използване на СРС.

Станете почитател на Класа