Румен Петков поиска нов лидер - биткаджия

Александър Сивилов

На нашата партия й е необходима радикална промяна, която минава през нова политика и избиране на лидер, който може да се бори и да има авторитет в партията. Това каза вчера пред bTV Румен Петков. Той допълни, че на социалистите им трябва биткаджия. „Не вътре в партията. А в обществото в името на партията“, поясни Петков.
„Проблемите на БСП са в много тесен кръг, някъде по върховете“, коментира от своя страна Сергей Станишев. Той допълни, че винаги е казвал, че никой не е незаменим. „Само конгресът може да реши коя е консолидиращата фигура. Нямам проблем да се явя дори и на общопартиен референдум. Имам самочувствието да се явя на състезанието за лидер на БСП“, каза още Станишев. Той беше категоричен, че на предстоящия конгрес, който ще се проведе на 18 октомври, срещу него ще има атаки.
Срещу бившия премиер обаче в БСП има сериозна опозиция. Ново лице в нея е бившият председател на Народното събрание Георги Пирински, научи „Класа“. На последното заседание на Комисията по идейното и програмното развитие на БСП с председател Георги Пирински, което се провело в понеделник, е бил обсъждан проектодокумент „За промяна и развитие на БСП и България“. В него се критикува управлението на тройната коалиция и има упреци за допускане на корупцията, прекалена роля на олигарсите и лошо влияние на плоския данък, които са накарали „БСП да загуби ясния си облик на лява партия“. Документът също трябва да бъде обсъден и гласуван на предстоящия конгрес. Очакванията на всички в партията са, че той ще бъде много тежък. Според източници от „Позитано“ 20 за момента вътрешната опозиция разработва два сценария срещу Сергей Станишев. Единият е пряко противопоставяне с включване в програмата на конгреса на точка за избор на нов лидер, но до момента само ексдепутатката Татяна Дончева публично заяви, че ще се бори за поста. Другият вариант на недоволните бил да се бламира докладът на председателя на партията, като по този начин се стигне до извънреден конгрес, който да избира ново ръководство.

Станете почитател на Класа