Борисов: Румяна Желева е кандидат за еврокомисар по енергетиката

Външният министър Румяна Желева е кандидатът на България за еврокомисар по енергетиката, заяви вчера в Каварна премиерът Бойко Борисов. Там министър-председателят участва в церемония по приключването на строежа на най-големия ветроенергиен парк „Свети Никола“ в страната. „Нашия кандидат е Желева и в момента провеждаме много разговори, защото да се получи такъв ресор, трябва да се получи и съгласието на другите европейски страни“, каза Борисов. Той добави, че в момента се водят преговори по няколко теми, сред които са енергетиката и инфраструктурата. „През следващата седмица ще разговарям с френския президент Никола Саркози, както и с италианския премиер Силвио Берлускони да лобират за включване на български еврокомисар в енергетиката“, допълни премиерът Борисов. Според него разговорите по тази тема с други ключови фигури в ЕС ще бъдат осъществени до срещата на върха на 29 октомври.
В същото време РЗС обяви, че подкрепя кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар. Лидерът на партията Яне Янев, който бе в Манчестър на годишната конференция на консерваторите, заяви, че кандидатурата й е подходяща.
Министър-председателят Борисов припомни, че преди по-малко от месец в Брюксел се проведе извънредна среща на Европейския съвет, на който за пореден път бяха обсъдени мерките за ограничаване на емисиите вредни газове в атмосферата. „С реализирането на подобни проекти България ще покрие квотите за енергия, произвеждана от възобновяеми енергийни източници”, каза Борисов относно ветроенергийния парк в Каварна. Ветроенергийният парк има капацитет от 340 гигаватчаса годишно, а енергията ще изкупува НЕК. Централата е изградена и ще се експлоатира от компанията AES Geo Energy, а инвестицията възлиза на 270 млн. евро.
Относно обвиненията на опозицията, че правителството бави енергийната си стратегия, Борисов заяви, че до края на годината трябва да се закърпи бюджетът, за да не фалира държавата. „След това ще направим дългосрочна стратегия с перспектива“, каза министър-председателят.

Станете почитател на Класа