Борисов и Цветанов наредили пълна ревизия на ДАНС

Сава Петров

Премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов са наредили пълна ревизия на дейността на ДАНС, съобщи вчера сайтът „Фрогнюз“. Поводът за проверката бил появилата се информация за следенето на Цветан Цветанов като лидер на ГЕРБ, както и на други политици и бизнесмени.
Първият ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов каза за „Класа“, че не е информиран за подобна ревизия, но добави, че Министерският съвет има пълното право да разпореди самостоятелна проверка за работата на агенцията. Според Костов една подобна стъпка е напълно необходима, защото старото ръководство е допуснало редица нарушения.
Пред БНТ вчера Цветан Цветанов каза, че има данни как хората на бившия председател на ДАНС Петко Сертов са следили и Бойко Борисов. Цветанов допълни, че дори е имало сценарий на БСП, който е трябвало да го компрометира и да го конфронтира с премиера Бойко Борисов. “За мен е притеснително това, че една държавна агенция, която беше с изключителен кредит на доверие, стигна дотам, че под личното ръководство на тогавашния премиер Сергей Станишев са постигали и са действали по начин, несъвместим с функциите и компетентността на агенцията“, коментира Цветанов. Той обяви, че ДАНС е управлявана по един своеволен начин от бившия премиер Сергей Станишев и от различни кръгове, близки до бившата Държавна сигурност и Шесто управление.
Информацията, че Цветан Цветанов е бил следен от родното ФБР, се появи на 2 октомври и бе оповестена от самия него при завръщането му от чужбина. Източници от старото ръководство на ДАНС коментираха за „Класа“, че Цветанов не е следен, и че агенцията никога не се е занимавала с политическите сили. От там съобщиха, че името на сегашния министър на МВР присъства само в т. нар. система БДС. В нея се събира обща информация за гражданите - името, адресът и местоработата на даденото лице, дали е криминално проявено и има ли фирми, но нищо повече. Твърдението на Цветанов обаче, че някой се е интересувал от него и затова е влязъл в системата БДС, е далеч от това да е правена разработка срещу него, и такава никога не е имало, казаха бивши вече агенти.
Междувременно пред bTV бившият главен секретар на МВР Валентин Петров съобщи, че старото ръководство на ДАНС е укрило от прокуратурата рапорти за беседи с Куйович, в които той обяснява какви са отношенията му със служители на МВР. Той коментира, че твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че спецагенцията се е превърнала в политическа полиция, са верни. От старото ръководство на ДАНС определиха казаното от Петров като пълна измислица, както и че някой умишлено се опитва да дискредитира агенцията.

Станете почитател на Класа