РЗС: Президентът да свика КСНС за културното наследство

Павел Райчев

Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), на който да се обсъди нова и обща стратегия за опазване на културно-историческото наследство. Това поиска вчера зам.- председателят на РЗС Атанас Семов, изразявайки позицията на партията. „Приемат се частични, дребни промени, а на нас ни е нужна цялостна и нова стратегия за защита на културното и историческото наследство“, заяви Семов. „Това не е проблем на музейните работници или на Министерството на културата и колекционерите, това е проблем от обществено значение. Културното наследство не е само минало, а част от стратегията за бъдещето“, заяви Семов.
Според проф. Евгений Сачев от РЗС в момента законът е лобистки и е в услуга на интересите на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. „Неслучайно НДСВ казваха, че няма да гласуват бюджета за 2009 г., ако не се приеме този закон“, каза Сачев. От РЗС обясниха, че вещите от дворците, които са били дадени на Сакскобургготски и неговата сестра, са все още държавна собственост и отговорност за тях носи министърът на финансите. „Изпратили сме сигнал до министър Дянков, за да му кажем, че има опасност от изчезване и укриване на тези вещи“, съобщиха от партията на Янев.
Позицията на РЗС за новата мюсюлманска демократична партия е, че зад тях стои ДПС, заяви зам.-председателят на партията Димитър Абаджиев. „ДПС отдавна имат такъв подход. Когато са в криза, изкарват напред някаква агресивна партия, за да може да бъдат припознати като разумния и умерен вариант, който гарантира стабилност“, обясни Абаджиев. Според него Законът за културното наследство трябва да парира и разпространението на т.нар радикален ислям в страната. „Трябва да се приеме нова конституция, в която да се заяви, че България е християнска държава“, заяви Абаджиев.

Станете почитател на Класа