Цветан Цветанов: Ще има обвинения срещу бивши министри

Райко Байчев

Ще бъдат повдигнати обвинения срещу бивши министри до няколко дни. Това обяви вчера министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов в Добрич по време на представянето на новия директор на полицията в града комисар Стефан Йончев. Цветанов обаче не оповести имената на ексминистрите. „Няма да назова имената им, тъй като обвинението и обвинителният акт се внасят от прокуратурата“, каза той. „Всеки, злоупотребил с парите на българските и европейските данъкоплатци, трябва да понесе санкция от държавата“, каза Цветанов. Вътрешният министър заяви, че недоверието в българските политици в последните 20 години е заради безнаказаността и беззаконието.
„Преходът в България позволи организираната престъпност да легитимира бизнеса си. Представители на тази престъпност сега са част от изрядните бизнесмени в страната, които вече участват в различни обществени поръчки – там се прави и връзката между висшата администрация и тези бизнесмени“, каза още министърът на вътрешните работи.
Източници на „Класа“ от прокуратурата съобщиха, че за момента повдигнати обвинения няма, но е възможно да има в предстоящите дни. „Възможно е обвиненията срещу министрите да са свързани със сигналите, които от РЗС сме подавали в прокуратурата. Те са за Петър Мутафчиев, Асен Гагаузов, Пламен Орешарски, Николай Василев, Емилия Масларова и Николай Цонев, така че те са много вероятни“, каза пред „Класа“ лидерът на РЗС Яне Янев. „Убеден съм, че ако сме правова държава, ще се стигне до конкретни резултати“, заяви Янев.


Полицейските заплати без повишение

Имаме голямо желание за увеличаване на заплатите на служителите на реда. Това обаче няма как да се случи, имайки предвид тежката финансова криза. Това заяви във Варна вътрешният министър Цветан Цветанов. Той обаче увери, че намаление на възнагражденията на работещите в системата на МВР няма да има. Министърът на вътрешните работи обяви, че в края на годината предстои разработка на нов закон, в който ще бъде заложено създаването на общинска полиция.

Станете почитател на Класа